logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De wereld van Tolkien, Gareth Hanrahan en Peter Mekinstry


9789002025778 de wereld van tolkien

Op de cover van het boek De wereld van Tolkien zie je al een cirkel met daarin Het niet-officiële en niet-geautoriseerde overzicht van Tolkiens Midden-aarde. Daar ligt meteen de kracht en de zwakte van het boek. Laten we beginnen met het zwakke punt, daar ben ik namelijk zo klaar mee. Er is in de loop der jaren ontzettend veel geschreven, getekend en ook verfilmd over de wereld die Tolkien heeft geschapen. De Midden-Aarde heeft gerust op een aantal begenadigd tekenaars, die de wereld helemaal naar Tolkiens smaak in beeld hebben gebracht. Later zijn de boeken ook nog eens verfilmd, en vooral de jonge garde zal eerder de films hebben gezien dan het boek in handen hebben gehad: ook daar is een duidelijke impressie door ontstaan. De wereld van Tolkien echter distantieert zich van deze bestaande beelden, wat de herkenbaarheid niet ten goede komt, maar leent soms wel wat elementen. Daardoor komt het niet geheel over zoals het bedoeld is, hoe goed en mooi het boek ook is getekend.

Dit boek verteld op een geheel eigen manier hoe het verhaal er aan toegaat: aan de hand van de personages en volkeren die in de Midden-Aarde rondlopen, aan de hand van magische en legendarische voorwerpen, die in het boek voorkomen. Door een omschrijving te geven van bijvoorbeeld Bilbo Bagging wordt een beeld geschetst van de Hobbits, maar ook van de daden van de beste Hobbit. Let dus op: het is het leukst als je het boek bekijkt NADAT je alle boeken hebt gelezen! Er staan nog al wat spoilers in verwerkt. Door de pagina’s heen ontmoet je grote krijgers, boosaardige wezens en nederige, maar moedige Hobbits. Ook reis je zo door alle gebieden van de Midden-Aarde, van de de glooiende heuvels van de Gouw tot de donkere gebieden van Mordor. Ontdek de geheimen van een wereld waar Elfen de betoverde wouden bewoonden en draken huisden in de donkere spelonken onder de bergen.

De wereld van Tolkien benadert het verhaal op een geheel eigen wijze. Het bespreekt alle elementen, waardoor een geheel eigen vertelling ontstaat. Er worden koppelingen gelegd tussen de boeken, er wordt uitgelegd waar bepaalde wapens vandaan komen… het is een mooie mix van alle boeken, die een ultieme samenvatting vormt van alle legenden en vertellingen die J.R.R. Tolkien ooit heeft bedacht. De uitvoering ervan is schitterend, met mooie, sfeervolle tekeningen die soms schetsmatig ogen, en een andere keer tot het laatste puntje zijn uitgewerkt.

De wereld van Tolkien, Gareth Hanrahan en Peter Mekinstry
Standaard uitgeverij, september 2012, 80 pagina’s, hardcover.
Prijs: 16,95 euro. ISBN: 9789002025778


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.