logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De wereld van Sofie, Dutch Filmworks

de wereld van sofie

In 1991 schreef de Noorse auteur Jostein Gaarder De Wereld van Sofie, een avontuurlijk verhaal over Sofie. Sofie is een tienermeisje, dat net als alle tieners vol vragen zin. Zij wordt bij de hand genomen door een mysterieuze persoon, die haar telkens wat dieper in de filosofie introduceert. Dat begint bij heel eenvoudige vragen als ‘wie ben ik’, en ‘kunnen vogels denken’, maar gaat al snel de diepte in. Door de praktische vragen van de mysterieuze man maakt Sofie kennis met de denkbeelden van beroemde filosofen.

De Wereld van Sofie in boekvorm werd een internationale bestseller en is in deze Noorse televisieserie (hij is Nederlands ondertiteld) wonderlijk goed en helder verfilm. Je leeft met Sofie mee in haar dadelijkse leven: thuis, op straat en in de klas, de eerste verliefdheid, het zoeken naar antwoorden op de grote vragen van het leven, ze komen volop aan bod in deze eigentijdse verfilming. In haar ‘andere wereld’, haar droomwereld of fantasiewereld, komt Sofie oog in oog te staan met onder andere Socrates die zijn gifbeker leeg drinkt. Ze ziet middeleeuwse kathedralen in hun volle glorie verrijzen, ziet Shakespeare schrijven aan zijn toneelstukken en is getuige van het schilderen van de Mona Lisa door Leonardo Da Vinci.

Dankzij deze wonderlijke scènes, die erg mooi verfilmd zijn, komt het boek helemaal tot leven. Want in tegenstelling tot het boek, waar je soms niet helemaal weet of je nu in de fantasiewereld bent of in de dagelijkse werkelijkheid, is dat in de achtdelige serie over de wereld van Sofie glashelder. Dankzij het boek hebben al duizenden kinderen (en volwassenen) kennisgemaakt met de filosofie en zijn ze sterker in hun schoenen gaan staan. De serie zal zonder enige twijfel hetzelfde ten gevolg hebben. Het zet aan tot nadenken, tot discussiëren, en – het allerbelangrijkste – het stellen van vragen. De juiste vragen, wel te verstaan!

De wereld van Sofie, Dutch Filmworks

Tijdsduur: 216 minuten, Speelfilm.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 17 euro)

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.