logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De walnotenkraker, Victor Kammeijer

De Walnotenkraker

Bruno, de hoofdpersoon uit De walnotenkraker, is een eigenwijs kereltje. Zo is hij een goede kandidaat voor het wereldkampioenschap ‘uit het raam staren’ – als er zo’n wedstrijd zou bestaan tenminste. En hij is helemaal fan van de letter B. Zijn naam begint er zelfs mee, maar hij vind ook alles leuk en lekker wat er met de B begint. Zo is zijn lievelingskleur blauw, eet hij het liefst bastognekoeken en heeft hij altijd bubbeltjesplastic in zijn rugzak. En dan heeft Bruno nog wat meer gekke gedachten die er door zijn hoofd tollen.

Morten

Dan ontmoet Bruno in het park een vreemde man, Morten. Hij wordt eigenlijk door niemand aangesproken, maar toch raken Morten en Bruno in gesprek. Over van alles en not wat: over walnoten, het leven, elkaars geschiedenis, over taal, herkomst en toeval. Lekker folosofische gesprekken dus, waar niet echt een uitkomst of een conclusie aan vast hangt. Zo verteld Morten ook over zijn broer, die door een vervelend ongeluk iemand heeft vermoord. Nou ja, dus niet echt vermoord, maar doodgemaakt. En nu zit hij al dertien jaar in de gevangenis, en moet hij er nog zeven!

Ontsnapping

Dat vinden Bruno en Morten niet eerlijk, en dus proberen ze Henning, de broer van Morten, te laten ontsnappen. Daarbij kunnen ze rekenen op de hulp van Ming, de eigenaar van een Chinese winkel. En zo raken ze verwikkeld in een spannend avontuur, vol bubbeltjesplastic, taalgrapjes en oesters. Want doordat Ming, Morten en Henning uit een ander land komen spreken ze natuurlijk ook niet al te best Nederlands – en dat merk jij ook als lezer!

De Walnotenkraker is een spannend en vaak ook grappig boek, dat op verschillende lagen te lezen is. Aan de ene kant is het natuurlijk een spannend avontuur tussen een vreemde jongen en een rare man, Ondanks de vlotte schrijfstijl en de vrolijke grapjes zitten er ook serieuze gesprekken in, die jou als lezer ook aan het denken kunnen zetten. Wat vind jij van moord, straf, taal, afkomst en wat is ‘raar’?

Informatie

De Walnotenkraker, Victor Kammeijer

Illustrator: Helen van Vlieg
Clavis Books, 80 pagina’s, hardcover.
Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789044825312

 


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.