logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De waarheid en niets dan de waarheid over jongens en meisjes


De waarheid en niets dan de waarheid over jongens en meisjes Jongens en meisjes verschillen van elkaar. Dat is voor ouders al meteen duidelijk als ze kunnen spelen en praten, maar voor kinderen is het een echte achtbaan aan emoties, afschuw en nieuwsgierigheid. In het boek De waarheid en niets dan de waarheid over jongens en meisjes vertelt kinderen alles over de verschillen tussen jongens en meisjes en de veranderingen die ze doormaken tijdens hun puberteit. En voor die kinderen is dit boek perfect geschikt. Het is supergrappig – echt op iedere pagina staat wel een melige grap – waardoor je meer moet lachen dan dat je eventuele schaamte zou voelen. Het boek De waarheid en niets dan de waarheid over jongens en meisjes is dan ook eerder geschreven als een groot en chaotisch stripverhaal dan een echt informatief boek, maar toch steek je door al die pagina’s heen heel wat informatie op. Zo worden kinderen op hun gemak gesteld tijdens die rommelige ontwikkelingen, waar ieder kind echt zijn eigen kant op gaat: sommigen worden verliefd, zijn populair, krijgen eerder de baard in de keel of borsten (met heel veel pech allebei), groeien op een ander niveau… de verschillen worden in de puberteit nog veel groter dan dat ze waren tijdens de voorgaande jaren. En al die verschillen worden benadrukt en kort toegelicht: maak je niet druk, komt allemaal goed! Maar wees ook gewaarschuwd: het boek is bijzonder chaotisch getekend en geschilderd. Daar moet je wel even tegenkunnen. Naast de felle harde lijnen is meteen duidelijk over wie het gaat: fluorroze voor meisjesdingen, felblauw voor jongens-gerelateerde zaken. Handig! Een worm houdt onder in het boek alles nauwlettend in de gaten en voorziet je van wat extra info of een verwonderde kreet, en zelfs de schrijfster komt af en toe een dingetje uitleggen of toelichten. Een tweede punt: dit boek richt zich vooral op het verschil tussen jongens en meisjes, hoe die verschillen ontstaan tussen de seksen, maar ook hoe die verschillen per persoon kunnen ontstaan. Daarbij worden terloops ook transgenders (jongens die eigenlijk meisjes willen zijn en andersom) en homoseksuelen vermeld. Super! Echt een taboedoorbrekend boek dat dit eens niet heel beladen en zakelijk doet, maar lekker luchtig en chaotisch – net als het leven van de pubers.

Informatie

De waarheid en niets dan de waarheid over jongens en meisjes, Francoize Boucer
Illustrator: Francoize Boucher Lannoo, 96 pagina’s, paperback. Prijs: 12,50 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789401424639

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.