logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Vikingen! Arend van Dam

de-vikingen Van de hand van Arend van Dam mochten we al eerder op een reis door Nederland. Daar bracht hij de bekendste plekjes van Nederland tot leven, door verhalen te vertellen die met die locatie te maken hadden. In De Vikingen! Doet hij hetzelfde, maar neemt ons dan mee terug in de tijd. Ver terug in de tijd, toen echte mannen elkaar nog te lijf gingen met bijlen en zwaarden. En dat is eigenlijk heel logisch, want de Vikingtijd is één van de spannendste periodes uit onze geschiedenis. Een gevaarlijke tijd, maar ook een hele mooie. Eentje van grote en spannende avonturen! En zoals blijkt uit veel series over vikingen die de laatste tijd op televisie verschijnen spelen er in de veroveringen van de Scandinaviërs wat meer rollen dan alleen plunderen en een grote buit: ook bij de invallen in ons landje speelde er wat meer. Ze bleken zelfs uitgenodigd te zijn! De Vikingen! staat propvol verhalen over onverschrokken landveroveraars, plunderingen en oorlogstactiek. Maar ook over ontdekkingsreizigers, handelaren en uitvindingen. Wat betreft verhalende non-fictie voor kinderen staat Arend van Dam aan de top. Met De Vikingen! bevestigt hij zijn reputatie als ongeëvenaard verteller. De illustraties van Georgien Overwater, de Nederlandse Quentin Blake, brengen de verhalen nog wat verder tot leven. In verschillende verhalen, en door verschillende personen en ogen, wordt verteld over de avonturen die de volkeren beleefden door de invallen van de vikingen. En niet alleen Nederland overigens, want ook met een paar andere landen worden aangedaan om de veroveringen van de Vikingen in kaart te brengen. Het leuke van de verhalen van Arend van Dam is niet alleen dat de verhalen vlot geschreven zijn, spannend verteld worden en vaak een verrassende wending hebben, maar ook dat ze heel realistische aandoen. Arend weet waarover hij schrijft, en kan daardoor ook heel wat weetjes en feitjes verwerken in zijn verhaal, zonder dat het heel belerend en betweterig overkomt. Zo leren de kinderen stiekem heel wat over vroeger, zonder dat ze het zelf duidelijk door hebben.

Informatie

De Vikingen, Arend van Dam
Illustrator: Georgien Overwater Van Holkema en Warendorf, 48 pagina’s, hardcover. Prijs: 10 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789000340309

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.