logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De verloren dochters, Arjan Hoks

In Rotterdam werkt oud-politieagent Walter samen met zijn assistente Gem als privédetective. Hij houdt zich daarbij voornamelijk bezig met het terughalen van dochters die om wat voor reden dan ook aan lager wal in de prostitutie zijn beland. De verloren dochters, dus. Veel van de meisjes, die soms vrijwillig in het vak aan de slag gaan maar al snel verstrikt raken in een web van misdaad, laat een diepe bedroefde familieleden achter. Een daarvan neemt Walter en Gem in dienst om zijn dochter Valerie terug te brengen.

In eerste instantie denkt het tweetal dat het gaat om een standaard verdwijning, maar al snel blijkt dat er veel meer achter steekt dan ze hadden durven dromen. Een serie moorden schudt de stad Rotterdam namelijk wakker, en een van de slachtoffers blijkt Valerie te zijn. Nu is het zo dat de vader van Valerie al flink op het schuldgevoel van Walter heeft ingepraat. Hij pakt de zaak heel persoonlijk op en is vastberaden om de dader achter slot en grendel te zetten.

Daarbij maakt hij dankbaar gebruik van de achtergrond van Gem: zij was ooit prostituee, en Walter heeft haar uit het wereldje weten te halen. Ze heeft echter nog genoeg contacten om her en der wat informatie te ontfutselen. Stukje bij beetje komt het tweetal dichter in de buurt van de dader, maar moeten daarvoor wel diep in het criminele wereldje kruipen.

De verloren dochters is een spannend en bijna filmisch geschreven boek. Het blijft altijd een vreemde gewaarwording als je een thriller leest over een stad waar je min of meer bekend bent. Je krijgt daardoor een sterker beeld van de belevenissen dan dat je leest over een onbekende stad of dorp. De schrijfstijl is vlot en toegankelijk. De schrijver probeert een sfeer neer te zetten die een beetje neigt naar een jaren 30 detective, en hoewel dat beeld niet helemaal past in het oer Hollandse Rotterdam komt het toch wel over. De details van de moorden zijn plastisch genoeg om je een voorstelling bij te maken, maar ga niet tot in de lugubere details. Door deze combinatie overstijgt de verloren dochters de standaard whodunit, maar blijft het ook nog net weg van bloederige thrillers.

De verloren dochters, Arjan Hoks
The house of books, 288 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789044344646


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.