logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Verhalenheks, Christien Boomsma


De Verhalenheks

Heksen heb je in alle vormen en maten, soorten en engheids-gehaltes. Sommigen zijn heel eng, met een kromme neus, een kraakstem en allerlei wratten, maar anderen zijn juist heel lief en grappig. Zoals Madam Sofie, de Verhalenheks uit het boek van Christien Boomsma. Die heks is helemaal niet eng, laat staan gevaarlijk! Nee, ze ziet overal magische dieren en voorwerpen, en verzamelt de spulletjes die ze overal vind.

Madam Sofie, de verhalenheks, slept dan ook overal een grote mand mee, volgestopt met de dingetjes die ze vindt. Grote mensen vinden Madam Sofie maar gek, maar de jonge Tess smult van de verhalen die de verhalenheks in haar mand meedraagt. Op een dag vraagt ze wat er in haar mand zit. ‘Verhalen’, is het antwoord van de lieve heks. En samen kijken ze naar het vleugeltje van een elf, de veer van een vliegend paard en de schubben van een zeemeermin. Tess ziet al die magische dingen voor zich, zeker als Madam Sofie er over vertelt. En dan gebeurt er pas écht iets magisch: de verhalenheks daagt Tess uit om zelf op zoek te gaan naar die magische voorwerpen. En dat doet Tess. Wat blijkt? Tess vind een klein brilletje, waarmee ze al die magische wezens kan zien. Net als madam Sofie!

Met het sprookjesachtige prentenboek De Verhalenheks laat Christien Boomsma zien dat heksen helemaal niet eng of griezelig zijn. Ze haalt daarmee het hele heksengedoe uit het schaduwgebied, en dat is alleen maar goed. Want waarom zou je eigenlijk bang zijn voor iets waar je helemaal niets van weet? Christien laat zien hoe heksen ook zouden kunnen zijn. Lief, fantasierijk, vol verhalen. Het verhaal is best kort, vlot geschreven en goed leesbaar in de illustraties verwerkt. Iris Compiet heeft het boek geïllustreerd, en het verhaal tot leven gebracht in geweldige, kleurrijke prenten, die heel mooi en bijna aaibaar zijn vormgegeven. Kinderen, jong en oud, zullen oprecht genieten van die rare en lieve heks.

Informatie

De Verhalenheks, Christien Boomsma

Illustrator: Iris Compiet
De Vier Windstreken, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,50 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789051164237


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.