logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De vergeten oplossing, Eric Broekhuizen

In De Vergeten Oplossing zorgt Eric Broekhuizen voor een eye-opener over onze hedendaagse consumptiemaatschappij. Eigenlijk is de boodschap heel duidelijk en helder: iedereen bekritiseert de vervuiling van verschillende fabrieken en producenten, maar stiekem werkt iedereen er gewoon aan mee. Waarom en hoe? Nou ja, door bijvoorbeeld telkens de goedkoopste dingen te kopen. Goedkope vliegtickets, plofkip, t-shirts voor 5 euro per stuk… ergens worden er normen ingekort of overschreden, en veelal is het milieu de dupe, of de mensen die deze spullen maken.

Natuurbehoud

Een flink en toch ook wel negatief verhaal, waarvan je toch wel schrikt. Wij dragen nu niet de kosten voor het natuurbehoud, maar zadelen onze kinderen en kleinkinderen er mee op. Maar een negatief verhaal ophangen over vernieling en verdoemenis, dat is niet zo moeilijk. Iedereen kan dat wel bedenken, als-ie even logisch nadenkt. Jammer genoeg weet je ook niet of je – als je wel duurdere producten koopt – bijdraagt aan het behoud of herstel van een bepaalde leefomgeving. Zijn producten wel echt eerlijk verbouwd of geteeld, hebben mensen eerlijk loon gekregen voor hun arbeid?

Bewust omgaan met het milieu

Dat is ook niet de boodschap van dit boek. Het is niet bedoeld om je argwanend naar labeltjes en etiketten te laten zoeken. Het is wel een eye-opener om je bewuster met het milieu om te gaan. Koop verstandig, gebruik producten optimaal, loop niet met iedere trend mee. Koop bewust, en je draagt uiteindelijk bij aan de mogelijkheid om een beter milieu te kunnen verkrijgen.

Oplossing

En als belangrijksste: De Vergeten Oplossing! Want er is een oplossing, en Eric kan die ook onderbouwen met prognoses, ervaringen uit het verleden en cijfers. En wat blijkt? Als we nu iets beter zorgdragen voor het milieu, dan kan het zich nu nog vrij makkelijk herstellen en rechttrekken, zodat onze kinderen niet met onze schuld blijven zitten. En dus heeft het boek ook een nadruk op het versnellen van de duurzame energie-ontwikkeling, het goed benutten van het milieu en het omzetten van onze consumptiemaatschappij naar een duurzame economie. En eigenlijk ook aan alle bedrijven en fabrieken: neem je verantwoordelijkheid en belast de eco-kosten die je maakt door aan je klanten. Zo draagt iedereen een steentje bij aan een beter milieu!

De vergeten oplossing, Eric Broekhuizen
BBNC, maart 2014, 224 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789045315959

 


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.