logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De vallei van de wentelmolens, Noelia Blanco

9789058388728_de vallei van de wentelmolens

In de vallei van de wentelmolens gaat het leven van dag op dag door. De mensen werken hard, en dromen graag. Maar dan komen er ‘modelmachines’. Met één druk op de knop wordt alles perfect. Waarom zou je dan nog dromen? De wentelmolens hebben geen nut meer, en vallen stil. Maar er blijven nog altijd mensen die blijven dromen. Zo ook Anna, een naaistertje. Zij heeft weinig werk meer, want mensen zijn tevreden met wat ze hebben. Ze dromen niet meer. Ze komen alleen voor herstelwerk bij haar.

Op een nacht ontmoet ze de Vogelman. Ook een dromer: hij wil graag vliegen als een vogel! Hij heeft al heel wat kostuums gemaakt, maar met geen een kostuum lukt het hem van de grond te komen. Anna ziet haar kans, en bied aan om de man te helpen. Tijd voor een droom over een droom! Dan doet ze een wens: die wens wordt een draad, waarmee de droom van de Vogelman werkelijkheid kan worden.

De vallei van de wentelmolens is een filosofisch verhaal over dromen en de samenleving van tegenwoordig. Mensen zijn de afgelopen decennia helemaal gewend geraakt aan de modelmachines: televisies, films, computers… alles gaat vanzelf, mensen worden vermaakt zonder er bij na te hoeven denken. Een druk op de knop en je bent in een heel andere wereld! De behoefte om te dromen en te fantaseren is aanzienlijk verkleind. Mensen dromen niet meer! En dat terwijl juist dromen en wensen zorgen voor vooruitgang en verandering. In dit boek komt dit gegeven schitterend aan bod, middels abstracte fantasiebegrippen als wentelmolens en modelmachines.

De tekeningen in dit boek, getekend door Valeria Docampo, zijn aaibaar en geweldig uitgewerkt. Ze zijn groot en overdreven, mooi uitgewerkt en met veel soepele kleurverlopen. De lijnen van de belangrijkste elementen zijn hard aangezet, wat in een licht contrast staat met de zachte achtergronden en vormen. Het verhaal zelf is duidelijk geschreven, en heeft een duidelijke opbouw. De connectie met moderne media zal door kinderen misschien niet snel gemaakt worden, maar dat dromen belangrijk is… dat zal meteen duidelijk zijn. Want in dromen kan alles!

De vallei van de wentelmolens, Noelia Blanco
Eenhoorn, oktober 2013, 40 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789058388728


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.