logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De twee stoute varkentjes, Marianne Busser en Ron Schröder


de twee stoute varkentjes

In het prentenboek De twee stoute varkentjes staan drie verhaaltjes, waarvan het eerste verhaal heeft als titel De twee stoute varkentjes hebben steeds ruzie. Dat verhaal is wat betreft tekst ook het langste verhaal van de drie. De andere verhaaltjes heten Varkentjesdag en Het bange avontuur van de twee varkentjes. Het gaat over het constant kibbelen tussen de twee jonge biggetjes in het gezin. Zoals kinderen nu eenmaal doen. Ze blijven aan de gang: ze klikken, kibbelen en bekvechten heel wat af. Tot mama varken het beu is en Roosje, het meisjesbiggetje, naar bed wordt gestuurd omdat ze zo stout is geweest. Dan komt papa thuis, zet een pot thee voor mama en stuurt haar naar bed, om een rustig plekje op te zoeken. Een beetje stereotype boek dus, over een standaard rolverdeling met mama als huismoeder en vader als kostwinnaar. Het naar-bed-sturen vind ik ook wat minder pedagogisch verantwoord. Het kibbelen tussen de twee kinderen is natuurlijk wel meer dan herkenbaar.

Het verhaal Varkentjesdag gaat over een grote race, die gehouden wordt ter ere van varkentjesdag. De twee stoute varkentjes versieren hun fietsen, maar gaan al racen voor de echte race begint. Met alle brokken en vuiligheid vandien. Ze komen met kapotte versieringen en vol modder aan de startlijn. Ze winnen helaas niet, maar maken wel een stevige indruk op de burgemeester! In Het bange avontuur van de twee varkentjes gaan de twee stoute varkentjes zonder toestemming van hun ouders op pad in het bos, waar ze verdwalen. Zowel de twee stoute varkentjes als hun ouders maken bange momenten mee!

Het hele boek De twee stoute varkentjes is geschreven op een duidelijke rijmvorm. De woordkeuze is wat behouden en degelijk, met gebeurtenissen en avonturen die ook in een boek uit de jaren tachtig zouden kunnen voorkomen. De illustraties zijn erg bijzonder: ze bestaan uit collages van stof, wol en drie-dimensionale constructies van papier, die gefotografeerd zijn. De varkentjes hebben dus een echte schaduw. Een leuke en bijzondere mengeling van technieken, die door het zachte kleurgebruik zorgt voor een harmonieus en subtiel effect.

De twee stoute varkentjes, Marianne Busser en Ron Schröder
The House of Books, mei 2014, 24 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789044343724


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.