logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De tuin van de feeën, Sebastien Perez en Benjamin Lacombe

de tuin van de feeen benjamin lacombe

De tuin van de Feeën is een bijzonder mooi en indrukwekkend dagboek van de Russische botanicus Aleksandr Bogdanovitsj. Als botanicus weet hij alles van planten. Hoe ze groeien, welke je kunt eten, welke zeker niet, en nog veel meer. Hij wordt door commandant Raspoetin van het geheime Kabinet van Occulte Wetenschappen naar het legendarische woud van Brocéliande gestuurd. Een woud, waar weinig mensen van zijn teruggekomen, maar waar allerlei goede verhalen over de ronde gaan. Alexandr heeft als opdracht gekregen om te werken aan de ontwikkeling van een levenselixer. Tijdens zijn onderzoek naar geneeskrachtige planten ontdekt Aleksandr iets wat hem zo fascineert, dat hij nergens anders meer aan denkt. Ook zijn vrouw en pasgeboren dochter verdwijnen langzaam op de achtergrond, ondanks de smeekbedes van zijn vrouw.

Mooie tekeningen

Het boek is vormgegeven als een fantastisch dagboek. De bevindingen van Aleksandr zijn geschetst en getekend op mooie vellen verouderd papier. Zo nu en dan is er een blad opgeopfferd om als schutblad te dienen, waardoor je een doorkijkje krijgt. Je hebt echt het gevoel dat je tussen bladeren en struiken doorkijkt. Het hele boek is magisch en kunstzinnig vormgegeven: de feeën, waar in te titel al verwezen wordt, vertonen een sterke gelijkenis naar de planten waarmee ze verwant lijken. Daardoor krijgt het hele boek een magisch-realistisch tintje. Deze tekeningen en verhalen over de feeën zijn aangevuld met brieven van en naar Raspoetin en zijn vrouw. Ook zijn er foto’s in terug te vinden.

Uit de oude tijd

Het verhaal ontvouwt zich via Aleksandrs onderzoeksnotities, brieven en krantenknipsels, waarbij fictieve en non-fictieve elementen zijn vermengd. Zo komen de manier van schrijven (zowel het handschrift, maar ook het taalgebruik) geloofwaardig over als oude tekst van ruim honderd jaar oud. Ook de foto’s zouden uit die tijd afkomstig kunnen zijn. De fijne pentekeningen, aquarellen en olieverfschilderijen zijn schitterend en betoverend, zoals we van Lacombe gewend zijn. Door het taalgebruik, dat wat oubillig aandoet en soms gevuld is met moeilijke woorden, is het boek eerder geschikt voor oudere kinderen om te lezen (ca. 10 jaar en ouder). Jongere kinderen zullen misschien geschokt zijn door de anatomische studies over de elfjes. Inderdaad, ze worden gewoon opengesneden! Een supermooie semi-wetenschappelijke benadering van de sprookjeswereld.

De tuin van de Feeën, Sebastien Perez en Benjamin Lacombe
Clavis books, september 2012, 67 pagina’s, hardcover.
Prijs: 34,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789044818369


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.