logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Torens van Februari, Tonke Dragt

De Torens van Februari is zonder twijfel een tijdloze klassieker. Hoewel het verhaal zich afspeelt in de jaren zestig, voelt het nergens gedateerd of ouderwets aan. Het thema van parallelle werelden en de zoektocht naar je identiteit is universeel en blijft relevant.

De Torens van Februari

Het boek, getiteld ‘De Torens van Februari’, is volgens de schrijfster gepresenteerd een nauwkeurige weergave van een dagboek dat op een dag bij haar werd afgeleverd. Het dagboek is van een jongen genaamd Tom, die spoorloos verdween. Zijn broer, Han, heeft het dagboek naar schrijfster Tonke Dragt gebracht met het verzoek het onbewerkt en integraal te publiceren. De notities beginnen wanneer een jongen wakker wordt op een strand. Hoe is hij daar beland? Wie is hij? En wat betekenen die geheimzinnige torens in de duinen? Waarom speelt februari een centrale rol?

Een Parallelle Wereld

De jongen in het dagboek, die Tim blijkt te heten, bevindt zich in een vreemde, parallelle wereld. Hij heeft geen herinneringen aan hoe hij daar is gekomen en weet niet hoe hij terug kan keren. Terwijl je door het fragmentarische dagboek bladert, wordt er langzaam meer onthuld. Maar door doorgestreepte passages, wisselende handschriften, onafgemaakte zinnen, verdwenen stukken en teruggevonden pagina’s, blijft de waarheid vaag en ongrijpbaar. Als lezer voel je hetzelfde geheugenverlies als de hoofdpersoon, en Dragt weet op meesterlijke wijze twijfel te zaaien. Wie kun je vertrouwen? Is het allemaal echt gebeurd?

Schrikkeljaar en tijdlijnen

Het blijkt dat op 29 februari, tijdens een schrikkeljaar, de tijdlijnen van verschillende parallelle werelden elkaar kruisen. Hierdoor is het mogelijk om naar een andere werkelijkheid te reizen. Op 1 april is er weer een mogelijkheid om terug te keren, mits je het juiste wachtwoord weet te herinneren. Dit thema maakt het boek elk schrikkeljaar weer relevant. In deze nieuwe editie voegt Dragt een nieuwe laag van mysterie toe met een bijgewerkt nawoord dat de lezers opnieuw weet te betoveren.


Ga direct naar De Torens van Februari op BOL.com.

Recensie over De Torens van Februari

CooleSuggesties topper

De tijdloze kracht van ‘De Torens van Februari’ zit hem in de universele thema’s die het aansnijdt. De zoektocht naar identiteit, het verlangen naar avontuur en de fascinatie met parallelle werelden spreken tot de verbeelding van lezers van alle leeftijden. Dragt weet meesterlijk te spelen met onze verwachtingen, waardoor we tot het bittere eind geboeid blijven. Deze nieuwe editie behoudt de kracht van het origineel, terwijl Dragt met een mysterieus nawoord extra vragen oproept. ‘De Torens van Februari’ is meer dan een spannend jeugdboek; het is een tijdloze klassieker die je nog lang zal bijblijven.

Score: 9


Informatie

Titel: De Torens van Februari
Auteur:
Illustrator: Nathan Burton
Uitgever: Leopold
Aantal pagina’s: 200
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 11 jaar
ISBN: 9789025885793
Prijs: 21.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.