logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De tienduizend dingen, Maria Dermout

Soms is het lastig om oudere verhalen aan de kant te schuiven. De tienduizend dingen van Maria Dermout bewijst dat je dat ook zeker niet zomaar moet doen, hoewel ik het boek met wat gemengde gevoelens heb gelezen. Ik vertel je graag waarom dat zo is.

Over De tienduizend dingen

Maria Dermout neemt je in deze roman mee naar een niet-nader-benoemd Moluks eiland, waar je kennismaakt met Felicia Kleyntjes, die op de eilandengroep bekendstaat als Mevrouw Kleyntjes. Het flinke eiland, met al zijn exotische planten en dieren, staat in de omgeving bekend als eigendom van de familie. En mevrouw Kleyntjes heeft een bijzondere naam opgebouwd als een eigenzinnige, vastberaden vrouw met haar eigen gewoontes en traditie. Het is vanuit deze dame dat je leest over de geschiedenis van het eiland… en van de familie Kleyntjes.

Bewogen geschiedenis

In de korte hoofdstukken, waaruit het verhaal bestaat, ontdek je de geschiedenis van mevrouw Kleyntjes, maar daarmee ook van het leven op de eilanden. Dat wordt namelijk tot in detail omschreven, met alle planten, dieren en vooral voorwerpen die een belangrijke rol hebben gespeeld. Als rode draad lees je dat hebzucht en jaloezie gevaarlijke drijfveren zijn, waarbij ze veel zorgen opleveren wanneer je er aan toegeeft. Het boek is op die manier een bundeling van een aantal korte verhalen, die op hun eigen manier gekoppeld zijn aan de familie Kleyntjes.

Oude verhalen in een nieuw jasje

Dat brengt me bij het heikele punt: waarom kon De tienduizend dingen me niet helemaal bekoren? Wel: eigenlijk vanwege die oude ‘vibe’ die het boek uitstraalt. Het verhaal zelf is namelijk bijna 80 jaar geleden uitgebracht, waarin het taalgebruik behoorlijk anders was dan nu. Het is bloemiger, met veel bijzinnen en soms dichterlijke zinsconstructies. Daarnaast bleef Maria Dermout soms iets té veel hangen in omschrijvingen en details, waarvan ze regelmatig zelf niet helemaal helder is over de omschrijving van die herinneringen. Het voelt daardoor een beetje mijmerend of hakkelig aan, waardoor het tempo waar we tegenwoordig aan gewend zijn, uit de vertelling wordt onttrokken.


Ga direct naar De tienduizend dingen op BOL.com.

Recensie over De tienduizend dingen

De tienduizend dingen is een sprookjesachtige vertelling met een moraal dat je niet kunt missen. Het vertelt ook over de harde wereld van de eilanden, waar kolonisten, oorspronkelijke bewoners en schatzoekers regelmatig met elkaar in conflict raakten. De oorsprong van het verhaal rust in de traditie om honderd voorwerpen te noemen die bij een (overleden) persoon horen. De hoofdpersoon, Felicia Kleyntjes, kan echter niet stoppen bij honderd voorwerpen en ontdekt dat ze makkelijk tienduizend voorwerpen noemt die bij haar en haar familie horen. Deze voorwerpen komen terug in de verhalen en herinneringen die ze opsomt in dit boek. De schrijfstijl zal veel lezers gebiologeerd laten lezen, voor mij was het taalgebruik dusdanig verouderd dat het regelmatig een storende factor was. Overigens is de schrijfwijze van de woorden wel geupdate naar de hedendaagse taalregels.

Score: 7


Informatie

Titel: De tienduizend dingen
Auteur:
Uitgever: Querido
Aantal pagina’s: 264
Type boek: Paperback
ISBN: 9789021489551
Prijs: 21.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.