logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De SurvivalKID pesten, Luc Descamps en Gie Deboutte

SurvivalKID pesten 9789462342668Pesten is een vervelend en naar iets, en een fenomeen waar maar lastig de vinger op te leggen is als buitenstaander. Pesten en gepest worden moet op één of andere manier van binnenuit opgelost worden, al dan niet met hulp van buitenaf. De SurvivalKID Pesten is een handzaam en compact boekje voor iedereen die met pesten te maken heeft: als je gepest wordt, of je juist zelf pest, maar ook als er in je directe omgeving een (of meerdere) kinderen gepest worden. Want iedereen, zo leert ons de SurvivalKID Pesten, maakt onderdeel uit van de Pestmobiel. De pester is de motor, maar alle andere elementen, zoals de meelopers en de omstanders, houden de mobiel in beweging. In dit boekje lezen alle betrokken partijen wat zij kunnen doen om het pesten te stoppen. Maar dat niet alleen, want het is natuurlijk heel makkelijk om meteen te wijzen naar de ander. In het boekje lees je ook wat er bij de andere kinderen door het hoofd kan gaan, en waarom zij doen wat ze doen. Want iedere actie heeft een bron! De SurvivalKID Pesten is opgedeeld in een aantal heel concrete hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk lees je wat pesten nu precies is, hoe de Pestmobiel werkt en hoe de verschillende groepen met elkaar in contact staan. In het tweede hoofdstuk leer je wat Survivaltips voor als je met pesten te maken hebt. Hier krijg je heel concrete tips waarmee je pesten kunt stoppen – in welke groep je ook hoort. Want misschien ben jij juist de pester en weet je helemaal niet wat je aanricht? Het derde hoofdstuk gaat nog een stapje verder, en geeft je duidelijke handvatten waarmee je het pesten kunt laten stoppen. Daarbij krijg je soms ook de tip om contact op te zoeken met externe partijen voor wat hulp en begeleiding. Het vierde hoofdstuk tenslotte gaat over een heel lastig fenomeen, wat ook relatief nieuw is: cyberpesten. Treiteren en intimideren via chat, Whatsapp, mail, maar ook de social media. Het boekje De SurvivalKID Pesten zal iedereen die met pesten te maken heeft genoeg inzicht geven in de hele cyclus van het pesten, van pester tot omstanders tot het slachtoffer. Het boekje is soms wat hard en confronterend, maar veelal geschreven met een ontnuchterende knipoog. De met krijt getekende illustraties maken het boekje ook wat luchtiger en zorgen voor een luchtige noot. Duidelijk is dat pesten absoluut niet kan en waar dan ook gestopt moet worden. Hopelijk kan dit boekje veel kinderen daar bij helpen.

Informatie

De SurvivalKID Pesten, Luc Descamps en Gie Deboutte
Illustrator: Stieven van der Poorten Abimo, 150 pagina’s, paperback. Prijs: 11,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789462342668

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.