logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De sterrenkijker, Beatrijs Oerlemans

de sterrenkijker

Max, zijn buurmeisje Roos en de kat van Max, Maarten, zijn op reis naar katteneiland. Daar is namelijk een vijfjaarlijkse sterrenregen te zien. En zoals je weet mag je voor iedere vallende ster die je ziet een wens doen. Op hun reis naar katteneiland gaan ze van eiland naar eiland, en maken mooie avonturen mee.

De sterrenkijker is een fantasierijk verhaal, waarbij iedereen wel iets bijzonders heeft. De kat Maarten kan praten, en Roos heeft een houten been. Sommige elementen in het boek komen pas later echt duidelijk naar voren, waardoor het verhaal soms een mysterieus tintje krijgt. Zo duurt het even voor je echt goed en wel beseft dat Maarten een pratende kat heeft, en komt het houten been van Roos terloops ter sprake. Wat op zich wel vreemd is: Roos en Max zijn tenslotte buurkinderen van elkaar, dus zou Maarten het verhaal ook moeten kennen.

Zo zitten er nog wel een paar onvolkomendheden in het verhaal verweven. Het verhaal mist ook echt de vaart, waardoor het voorzichtig voortkabbelt. De karakters komen niet echt goed naar voren, en worden ook niet goed uitgediept. Had Beatrijs al de keuze gemaakt om één personage goed uit te diepen en uit te leggen, dan was het boek een stuk interessanter geweest. Nu zijn het een jongen, een meisje en een pratende kat op een boot. Leuk, redelijk onderhoudend, maar spannend? Nee, dat is het niet.

De sterrenkijker, Beatrijs Oerlemans
Lemniscaat, oktober 2013, 128 pagina’s, hardcover.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789047705871


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.