logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Smaakbijbel, Niki Segnit

Iedereen die weleens in pannen roert, weet dat gerechten vallen of staan met de smaakbalans. De Britse schrijfster Niki Segnit, zelf geen onverdienstelijk kok, merkte hoe ze door de jaren heen houvast bleef zoeken bij recepten. Om gemakkelijker uit de losse pols te kunnen koken, zocht ze naar een boek over smaakcombinaties. En omdat zo’n boek niet bleek te bestaan, besloot ze het zelf te schrijven.

Onderzoek naar combinaties

Segnit begon met een grootscheeps onderzoek naar ingrediëntencombinaties in internationale recepten. Al proevend deelde ze 99 ingrediënten onder in families, zoals bloemig, citrus, kruidig, scherp, en gronderig. Met deze indeling maakt ze duidelijk waarom sommige smaakfamilies en ingrediënten zo goed (of juist niet) bij elkaar passen. Peer en blauwe kaas bijvoorbeeld, of lamsvlees en munt. Of wat te denken van asperges en pinda’s of rundvlees en koffie? Dit met kennis en humor geschreven lexicon bleek in Engeland direct een groot succes en werd bekroond met de British Book Design Award. De vertaling is van Jacques Meerman, bekend als vertaler van onder andere het werk van Harold McGee.

Standaard

De Smaakbijbel: De meeste mensen vinden het maar wat lastig om een complete maaltijd samen te stellen. Of lastig is misschien het verkeerde woord. Ik kan beter zeggen: de meeste mensen vinden het lastig zelf iets de bedenken. Ze houden vast aan jarenlange tradities, zonder na te denken over waarom ze bepaalde combinaties maken. ‘Omdat het hoort’ is de meestgehoorde reactie. Ja, omdat het hoort… en wie heeft dat ooit bedacht? Regels zijn gemaakt om mee te breken, dat weet ook iedereen. Maar waarom wordt dat zo weinig gedaan?

Vernieuwend

Tijd om te breken met tradities. Dit boek is daar een geweldig instrument voor. Het omschrijft per productgroep een aantal overwachte combinaties. Daarbij omschrijft het boek waarom die combinatie juist zo goed werkt. Om voor je omgeving te kunnen verantwoorden waarom je zo’n vreemd gerecht op tafel zet wordt er ook veelal aandacht geschonken aan de geschiedenis: want iedere combinatie is natuurlijk al eens bedacht, het zou wel erg naïef zijn om te denken dat je echt origineel bent in de keuzes die je maakt!

Indeling van het boek

Het boek zelf is opgedeeld per productgroep. Denk hierbij aan Geroosterd (koffie, chocolade, pinda) of fruit, citrus, specerijen, maar ook wat vreemdere omschrijvingen als Bos, Zwavel, Struikgewas en Aarde komen aan bod. Het loont dus echt eerst even het boek door te bladeren, om te zien van welke producten er combinaties staan vermeld. Vreemd is overigens wel dat per categorie de ingrediënten ogenschijnlijk willekeurig staan vermeld. Logischer zou natuurlijk zijn geweest om ze op alfabetische volgorde te ordenen. Maar wie ben ik om te oordelen over iemand die juist wil breken met de gangbare regeltjes?

Ga direct naar De Smaakbijbel op BOL.com.

Voor wie een nieuwe impuls wil in zijn kookkunsten en eens wat anders op tafel wil zetten, of gewoon eens lekker wil experimenteren met smaken en ingrediënten: kopen! En voor iedereen die iedere dag hetzelfde op tafel zet: kopen! Je weet niet wat je mist…

Informatie

De Smaakbijbel,
Illustrator: nvt
Uitgever: Uitgeverij Podium, 415 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789057594434. Prijs: 25 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.