logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De sleutel van de alchemist, Christina Brambilla

Wat als je op een dag ontdekt dat je vader een tovenaar is? Het overkomt Lucilla en dat is nog maar het begin … Venetië, een labyrint van water en mist, verbergt de meest krachtige en waardevolle sleutel waar elke magiër naar op zoek is. Is er een vaccin om de fascinatie voor Venetië af te weren? Lucilla kent er al zeker drie: verhuizen van Milaan, haar geboorteplaats, naar de mooiste stad van de wereld; een moeder die in een ziekenhuis in een verre stad voor haar leven vecht; een alchemistvader die teveel betrokken is bij geheim onderzoek en geen tijd heeft om voor haar of haar moeder te zorgen.

De Sleutel van de Alchemist is een fantastische fantasy, dat zich afspeelt in… tja, in welke tijd eigenlijk? Nu zo’n beetje, denk ik. Het wordt wat in het midden gelaten, met zo min mogelijk moderne verwijzingen in het verhaal als mogelijk. Het boek zelf speelt zich namelijk af in het tijdloze Venetië, waar je heden ten dage zelfs in lang vervlogen tijden waant.

Het boek zelf wordt vertelt vanuit Lucilla, dochter van een chemicus, en vanuit het hulpje van de chemicus, een tot leven gewekte waterspuwer. Wacht… lees je dat goed? Uhm… ja: de chemicus is in feite een alchemist, net als zovelen een tovenaar, die gebruik maakt van de magische krachten en energiestromen die om ons heen zijn. Daarmee kan hij de meest wonderlijke zaken verrichten. Jammer genoeg wist Lucilla er niets van af: haar vader heeft deze krachten strikt verborgen weten te houden. Al snel sluit ze vriendschappen in haar nieuwe omgeving, om niet alleen te zijn tijdens de vele avonden dat haar vader zich opsluit in diens laboratorium: de zolderkamer. Dan gebeurt het ergste: Lucilla’s vader komt dicht bij het grootste alchemistische geheim ooit: De Sleutel van Salomon. Te dicht, want plots verdwijnt hij! Lucilla wordt vanaf dat moment in het diepe gegooid, in een wereld van geesten, magie, een pratende waterspuwer en nog veel meer wonderlijke zaken, waar ze het bestaan niet van had durven dromen. Een wonderlijk boek, dat doordat het vanuit twee personages is geschreven een fantastisch volledig verhaal weet neer te zetten.

De sleutel van de alchemist, Christina Brambilla
Baeckens books, juli 2011, 208 pagina’s, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789054614722


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.