logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De reisgenoot, Jorge Bucay


9789400501805 de reisgenoot

De weg naar geluk is een lange, lange weg, vol hobbels, obstakels en hindernissen. Dat is niet een weg om zonder gids te bewandelen! Gelukkig kun je rekenen op de steun van een flink aantal deskundigen, waaronder bijvoorbeeld Jorge Bucay. Hij begeleidt je in De reisgenoot op de weg naar geluk. Zijn landkaart is heel eenvoudig, d’r staan maar drie borden op: Wie ben ik? Waar ga ik naartoe? En met wie?

Dat lijken heel eenvoudige vragen, en de vragen zijn dat ook. Het gaat ‘m juist om de antwoorden, díe doen er tenslotte pas echt toe. Dat ze niet al te eenvoudig zijn blijkt al uit de hersenbrekende geluiden die je nu hoort. Of misschien heb je al antwoorden bedacht, maar zijn ze dat al? Ben je al klaar? Nee, dat dacht ik ook. Je kunt er zoveel bijhalen, dat je niet in één zin je antwoord kunt formuleren. Jorge Bucay helpt je met het onderzoeken van de antwoorden. Dat doet hij met veel anekdotes en citaten, met dingen die hij gelezen heeft of zelf heeft ervaren. Het leuke is dat de vele boeken, schrijvers en citaten die hij haalt nu eens uit een heel andere, wat ongewone hoek komen: Jorge komt zelf uit Zuid-Amerika, en de vele literatuur die hij verslonden heeft komt dan ook uit die contreien. Daardoor lees je nu eens over andere namen dan die gangbaar zijn in dit kleine wereldje.

Jorge zelf is overigens een ras-optimist, die zelfs uit de kleine hindernissen nog het positieve weet te slepen. Hij laat ook vol overgave en enthousiasme zien hoe hij dat voor elkaar krijgt, en ook dat het binnen ieders vermogen ligt om te doen. Jorge houdt daarbij zijn oren en ogen goed open, en dat laat hij merken. Invloeden uit de pedagogiek, psychologie en filosofie worden aand e lopende band aangehaald en toegepast op het alledaagse. Zo weet je zeker dat je in goede handen bent op reis door de bergen, op weg naar geluk.

De Reisgenoot, Jorge Bucay
AW Bruna, september 2012, 350 pagina’s, hardcover.
Prijs: 17,95 euro. ISBN: 9789400501805


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.