logo-liggend-wit-donkerblauw

Recensie: De poepfabriek, Marianne Busser en Ron Schroder

Het thema van de kinderboekenweek is ‘raar maar waar’, waarin kinderen worden meegenomen naar de vreemde wereld waarin ze leven, en kennis maken met weetjes en feitjes waar ze wellicht nog helemaal geen weet van hebben. De Poepfabriek speelt hier perfect op in. In dit gezellige boekje (alleen het eerste gedichtje gaat over de olifant als poepfabriek, geen nood) leren kinderen heel wat over verschillende dieren die op aarde rondlopen, zoals de olifant (maar die had ik net al genoemd), de giraffe, de koalabeer, de kangoeroe, de kameel en nog een paar beesten die heel bijzondere eigenschappen hebben. Sommige dieren hebben de kinderen misschien wel eens in het echt gezien, maar anderen zullen ze alleen kennen uit verhalen – of misschien nog wel helemaal niet!

De plaatjes uit de Poepfabriek zijn heel origineel en leuk vormgegeven. Het zijn echte collages, waarbij verschillende middelen door elkaar heen zijn gebruikt. Sommige illustraties lijken we onderdelen uit foto’s te bevatten, geplakt op een achtergrond van waterverf. De onderwerpen zijn steevast getekend, met hard omlijnde kleurverlopen als basis. Natuurlijk zijn er heel wat grapjes in de illustraties en gedichtjes verwerkt, want alleen maar droge feitjes zijn niet zo leuk om naar te luisteren. Ieder gedichtje eindigt met eenzelfde strofe, dat kinderen na een paar gedichtjes zeker kunnen opzeggen.

De Poepfabriek zal zeker aanspreken. Het is natuurlijk een onderwerp dat zorgt voor de nodige hilariteit, maar ondanks het poepige eerste gedichtje zijn de anderen dan weer best kuis. Dieren spreken natuurlijk altijd tot de verbeelding, daarmee maak je altijd indruk. De gedichtjes zijn lekker kort, en de tekst is afgedrukt op rustige delen van de illustratie. Zo zijn ze prima voor te lezen voor het slapen-gaan, als het nachtlampje nog even aan is. En dan hop, naar dromenland, kijken of ze daar nog rare dieren tegenkomen!

Informatie

De Poepfabriek, Marianne Busser en Ron Schroder

Illustrator: Ivan en Ilia
Moon uitgevers, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 4,99 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789048828333

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.