logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De ogen van Kronos, Marie Rutkowski

Als haar vader op een kar wordt thuisgebracht met zijn hoofd in het verband, verandert het leven van Petra Kronos op slag. Twee jaar geleden heeft de prins van Bohemen haar vader de opdracht gegeven om de beste en mooiste astronomische klok van de wereld te bouwen. Haar vader, de magiër, de instrumentmaker die dieren van metaal tot leven kan wekken. Nu is hij terug – blind! De prins heeft zijn zilverkleurige ogen gestolen, ze betoverd en draagt ze nu zelf. Waarom heeft hij zoiets afschuwelijks gedaan? Petra besluit naar Praag te gaan om dat uit te zoeken.

Met haar tinnen spin Astrophil en drie glazen ballen, waarin haar beste vriend de bliksem heeft gevangen, gaat Petra op pad. In Praag raakt ze bevriend met de vingervlugge zigeunerjongen Neel, die sloten kan openen en overal binnenkomt. Met zijn hulp vindt Petra een baantje aan het hof. Daar is niets wat het lijkt; magie en werkelijkheid lopen er door elkaar en Petra kan er niemand vertrouwen. Bovendien ontdekt ze dat haar vaders klok krachten bezit en de wereld kan vernietigen…

Marie Rutkoski weet in De ogen van Kronos een wereld op te roepen die volkomen geloofwaardig is en tegelijkertijd vol zit met magische en bizarre gebeurtenissen. Dit komt natuurlijk doordat het boek gebaseerd is op een flink aantal historische gebeurtenissen, waarop Marie vervolgens haar fantasie heeft losgelaten. Ook doordat het verhaal zich grotendeels afspeelt in Praag: iedereen die langer dan een midweekje heeft rondgelopen in deze stad weet dan wat ik bedoel: overal bekruipt je het magische gevoel van warmte, geschiedenis, gebeurtenissen. In het boek wordt enkel het verhaal van Petra verteld: alle gedachtes, handelingen en activiteiten zijn vanuit haar oogpunt bekeken. Het is daarmee geen dagboek, het boek is wel vanuit een derde persoon geschreven. Hierdoor blijft het wel spannend en avontuurlijk, maar heb je wel het idee dat je naar een verhaal luistert. Goed nieuws voor iedereen die het lezen van een dagboek wat vervelend vindt. Het verhaal zit vol spannende ontwikkelingen en verrassende wendingen, hoewel je er ook wel een aantal aan ziet komen. Een boek om in weg te kruipen en pas na uren weer uit tevoorschijn te komen, met een gevoel van spijt dat het uit is. Gelukkig volgen er nog meer delen over Petra Kronos!

De ogen van Kronos, Marie Rutkowski
Lemniscaat, uitgegeven, 320 pagina’s, hardcover.
Prijs: 16,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789047701880


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.