logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Noordzeemoorden 3: Ritueel, Isa Maron

De Noordzeemoorden 3 Ritueel

Ritueel is inmiddels het derde deel uit de boekenreeks “de Noordzeemoorden”, geschreven door Isa Maron: inmiddels een welbekende naam onder de Nederlandse thrillerschrijvers. In haar boeken (Galgenveld en IJskoud) speelt rechercheur Maud Mertens de hoofdrol. Deze vrouwelijke rechercheur heeft een redelijk standaard privéleven, waar veel vrouwen (en ook mannen) zich in kunnen herkennen. Ze heeft een puberende dochter, een nieuwe relatie en een ontzettend drukke baan als rechercheur bij de politie. In het boek het Ritueel krijgt Maud Mertens te maken met een wel heel bijzondere moord. In een huis, waar onlangs twee BN’ers in zijn komen wonen, stuit de tuinman tijdens zijn werkzaamheden op een schedel. Een enorme schok natuurlijk voor de jongen, en direct wordt de politie ingeschakeld. Die besluiten nog wat verder te graven en al snel worden er nog meer menselijke resten aangetroffen. Het bijzondere aan de vondst is dat de schedels nauwlettend in een bepaalde hoek zijn ingegraven, zodat ze naar een en hetzelfde punt kijken. De vraag is natuurlijk: wie zit er achter deze moorden? Wie heeft al die vrouwen vermoord en op deze gruwelijke wijze ingegraven? En met welke reden kijken ze allemaal naar hetzelfde punt? Daar moet jaren aan planning en uitvoering aan vooraf zijn gegaan!

Deze problemen stellen Maud Mertens en haar team voor de nodige uitdagingen, die nog eens worden versterkt doordat de voormalige bewoner van het pand een beruchte politicus is geweest, die heel wat foute zaakjes op zijn naam zou hebben staan (hoewel er geen een van bewezen is). Een collega van Maud bij zich helemaal vast in louche praktijken van de vorige bewoner en is daardoor niet altijd even objectief in zijn onderzoek, tot grote ergernis van Maud. Zoals je in de eerdere boeken van Isa Maron hebt kunnen lezen spelen er nog twee andere verhaallijnen een rol in haar boeken. Ook in dit derde deel gaat de speurtocht van Kyra verder naar haar verloren zus. Langzaam maar zeker ontdekt ze steeds meer over haar verdwenen zus Sarina en de jongen waarmee ze voor het laatst gezien is, kreeg. In dit deel lees je lange gesprekken tussen Kyra en de vader van David, die blijkbaar van alles heeft ondernomen om zijn zoon terug te vinden om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Davids vader blijkt pas later af te hebben geweten van Sarina, de zus van Kyra, maar biedt alle hulp en medewerking. En zo komt ook het verhaal van Kyra langzaam maar zeker een stukje verder.

Het toeval wil overigens dat Kyra in dezelfde straat woont als de voormalig beruchte politicus. Zij krijgt het hele moordonderzoek dus van heel dichtbij en moet zich met de zaak waar ze kan. Een ideaal werkstuk voor haar opleiding criminologie! Als derde verhaallijn lees je over de avonturen van Jane Doe in Engeland. Of beter gezegd: Sarah, zoals ze zichzelf momenteel noemt. Haar tijdelijke verzorgster is nog steeds mateloos bezorgd om het meisje, maar gelukkig boekt ze bij haar psychiaters langzaam maar zeker een beetje voortgang. Maar wat zijn echte herinneringen, en op welke punten vult ze gaten op met valse herinneringen? Ook hier kon langzaam vorderingen, hoewel zowel het verhaal van Kyra als van Sarah nog niet worden afgerond in dit deel.

Ga direct naar De Noordzeemoorden 3: Het Ritueel op BOL.com.


Recensie over De Noordzeemoorden 3: Ritueel

Ritueel is wederom een ontzettend spannend boek dat vlot is geschreven. De verhaallijnen van rechercheur Maud Mertens en Kyra wisselen elkaar in een rap tempo af ma maar door niet altijd meteen duidelijk is waar het hoofdstuk over gaat. Daar moet je vaak wel eventjes voor gelezen hebben. De hoofdstukken over het verloren meisje Sarah zijn cursief gedrukt, en daardoor meteen herkenbaar één ding is zeker: thrillerliefhebbers zullen ook weer smullen van het boekritueel. Het is misleidend, heeft een originele plot en spreekt met alle elementen van plot absoluut de verbeelding.

Score: 8


De Noordzeemoorden 3: Ritueel, Isa Maron
The House of Books, 336 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,99 euro. ISBN: 9789044348156


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.