logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Noordzeemoorden 2: IJskoud, Isa Maron

ijskoud noordzeemoorden 2In het eerste deel van De Noordzeemoorden, Galgenveld, maakten we kennis met een paar markante dames. De een is de rechercheur van middelbare leeftijd, Maud Mertens, en de jonge wannabe-rechercheur Kyra Slagter. Hun paden lijken in dit spannende tweede deel, IJskoud, weer te kruisen. Op een koude novemberochtend wordt namelijk een jongetje vermist. En een vriendin van Kyra was op dat moment aan het oppassen op het kereltje. Die belt Kyra dus meteen op, waarop Kyra direct op onderzoek uitgaat.

Helaas voor Kyra loopt dat op niets uit maar ze is niet de enige. Ook het politiekorps grijpt in het duister in deze zaak. Frustrerend, maar het wordt alleen maar frustrerender als er binnen afzienbare tijd nog een jongetje wordt vermist. Zonder aanleiding, zonder oorzaak, zonder getuigen… hoe kan dat toch? Wie ontvoert die kinderen op klaarlichte dag, en waarom? En hoe krijgen ze dat voor elkaar, op openbare locaties?

Kyra houdt zich in het begin afzijdig. Ze is dan ook ontzettend druk met haar eigen onderzoek naar haar zus, die al een paar jaar vermist is, en met haar opleiding tot technisch rechercheur. Na een tijdje kan ze het echter niet meer laten, en gaat zelf op onderzoek uit: naar haar eigen zus, wel te verstaan, want langzaam maar zeker komen er toch wat nieuwe puzzelstukjes bovendrijven.

Ondertussen is heel Nederland in rep en roer, en is er een grote landelijke zoekactie opgestart om alle kinderen te traceren. telkens lijken ze een aanleiding te krijgen die tot niets leidt. Je leest al deze verhalen, samen met de mysterieuze meid die in Engeland opgedoken is, in een rap tempo door elkaar heen. Daardoor zit er enorm veel vaart in het boek, dat je in een mum van tijd in zijn greep heeft. De spanning is echt te snijden binnen de verschillende verhaallijnen, en je weet eigenlijk niet meer goed wie je nu aardig moet vinden en niet (in Galgenveld vond ik Kyra bijvoorbeeld een ontzettend bemoeizuchtig kind). De verhaallijnen verliezen hun scherpe randje dus, waardoor het verhaal zelf een stuk genuanceerder wordt.

IJskoud is een vlot geschreven en meeslepend boek, waarin een aantal mysteries door elkaar heen draaien. Het is dan ook aan te raden eerst Galgenveld te hebben gelezen, hoewel je IJskoud ook prima los kunt lezen. Er zijn genoeg stokjes die je worden aangereikt om ook de verhaallijnen uit het eerste deel prima te begrijpen.

De Noordzeemoorden 2: IJskoud, Isa Maron
The House of Books, 330 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789048822706


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.