logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Nevelprins, Carlos Ruiz Zafón

1943: de vader van Max Carver – horlogemaker, uitvinder en eeuwig optimistische dromer – besluit met zijn gezin naar een dorp aan de kust te verhuizen, naar een oud huis aan het strand dat ooit toebehoorde aan een beroemde chirurg, dokter Fleischmann. Maar het huis bevat vele eigen geheimen en verhalen en erachter ligt een naargeestige, ommuurde tuin met een poort waarboven een zespuntige ster troont. Als Max een kijkje gaat nemen in die tuin, krijgt hij de schrik van zijn leven.

Terwijl het gezin Carver zich installeert en probeert te wennen, sluiten Max en zijn zus Alicia al snel vriendschap met Roland. Door hem ontmoeten ze zijn grootvader, de vuurtorenwachter. Hij was 25 jaar geleden de enige overlevende van een schipbreuk met de Orpheus, een wrak dat daar voor de kust ligt. Bij een duik naar het schip ziet Max iets dat hem onaangenaam treft: aan de mast golft een halfvergane vlag met een afbeelding van dezelfde zespuntige ster die hij aantrof op de tuinpoort. Wanneer de drie vrienden Rolands grootvader onder druk zetten om meer te weten te komen, begint het huiveringwekkende verhaal van de Nevelprins zich in al zijn gruwelijkheid te openbaren …

De Nevelprins is een boek dat je niet snel zal loslaten. Het is een mooie combinatie van spanning, romantiek, drama, het bovennatuurlijke en natuurlijk de nodige mysteries. Het verhaal kent een goede vaart, onverwachte wendingen en de buitengewone gave van de verteller om verhaallijnen op een magnifieke wijze met elkaar te verweven. Ondanks de lugubere wendingen die zich in het verhaal voordoen blijft het overigens nog wel geschikt voor jonge lezers, mits ze niet begiftigd zijn met een erg levendige fantasie of een ruime ervaring met het bovennatuurlijk (verkregen uit films die nog niet voor deze jonge lezertjes bestemd zijn geweest). Daarbij is het wel zo dat vooral voor jonge lezers het een openbaring zal zijn in schrijfstijl en vocabulaire: de woordkeuze is niet altijd even voor de hand liggend geweest, maar wel rijk, veelzijdig en kleurrijk. Daardoor is het ook als een boek voor volwassen lezers zeer geschikt. Geloof me, ik wsa er in no-time doorheen, het is een erg lastig boek om neer te leggen. Ik zou haast zeggen: briljant, zeker als dit echt het eerste boek is dat uit Zafons hand komt. Daar ben ik persoonlijk altijd wat sceptisch in, maar dat kan natuurlijk ook mijn achterdochtige aard zijn. Deze achterdocht doet overigens niets af aan het feit dat het een ijzersterk boek is dat je niet in de koude kleren gaat zitten en je urenlang mee zal nemen. En lees het vooral een tweede keer, je weet nooit waar je oog dan weer op zal vallen!

De Nevelprins, Carlos Ruiz Zafón
Signatuur, november  2010, 208 pagina’s, paperback.
Prijs: 15 euro. Leeftijd: vanaf 12 jaar. ISBN: 9789056723521


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.