logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De magische pen, Nadja Van Sever

9789044818604 de magische pen

Het leesboek De magische pen gaat over dyslexie en gepest worden. Vanwege de dyslexie, in dit geval. De jongen in kwestie heet Mats. Hij heeft dyslexie en schrijft daardoor veel fouten. Hij wordt hiermee gepest door zijn klasgenootjes, maar ook door de juf. Andreas en Daan zijn de grootste pestkoppen én de lievelingetjes van juf Flamboria.

Gelukkig zijn er nog Lizzy, zijn beste vriendin, en meester Simon. Zij proberen Mats te helpen. Op een dag ontmoet Mats een vreemde man, die hem eigenlijk een beetje bang maakt. Van die man krijgt Mats een pen, die magische krachten blijkt te hebben. De pen kan niet alleen foutloos schrijven, ze kan ook alles wat Mats opschrijft echt laten gebeuren. Zo zorgen Mats en Lizzy voor knotsgekke avonturen in de klas. Maar kunnen ze met de magische pen ook een eind maken aan alle pesterijen?

De magische pen is een leuk en fantasierijk boek, maar ook en wat lastig en frustrerend boek. Vooral het eerste deel is wat lastig en vervelend, vooral vanwege de pesterijen van de klasgenoten en het vervelende pestgedrag van de juf. Jammer genoeg is het taalgebruik en het lettertype zelf minder geschikt voor kinderen met dyslexie. Het thema van het verhaal zal ze wellicht aanspreken en aansporen om het toch te proberen. Voor hen, en kinderen die gepest worden, is het wel een leuk en wellicht herkenbaar verhaal.

Het boek is tot stand gekomen na een groots project op een basisschool. Het leukste daaraan zijn de tekeningen die je in het boek kunt terugvinden – die zijn gemaakt door verschillende kinderen van die school!

De magische pen, Nadja van Sever
Clavis, december 2012, hardcover.
Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789044818604


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.