logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Lusitania, Erik Larson

lusitaniaDacht je dat de Titanic het enige enorme schip was dat naar de zeebodem is gezonken? Ha! Echt niet! Hoewel het lot van de Lusitania iets grimmiger was. Dit enorme Britse cruiseschip is door een Duitse onderzeeboot naar de zeebodem verbannen in de Eerste wereldoorlog.

Verhalen uit de geschiedenis

Wat Larson het de Lusitania heeft gedaan is echter best wel knap. Hij heeft het verhaal van de Lusitania omschreven zoals de film Titanic uit 1997 (je weet wel, met Leonardo de Cabrio): vanuit de mensen aan boord. Een geweldig drama dus, maar dan wel doorspekt met historisch correcte informatie. Dat maakt dit boek meteen een verhaal dat je naar de strot grijpt, en dat je meteen wil uitlezen tot de laatste pagina. En dat zijn er nog al wat.

In details

Wat bovendien knap is, is dat Erik Larson zich echt heeft verdiept in de materie. Hij is op zoek gegaan naar al die kleine details, die persoonlijke elementen die een verhaal zo boeiend maken. Dat moet een fikse speurtocht geweest zijn, aangezien de Lusitania al in 1915 is gezonken. Door een stukje overmoed, overigens: de kapitein van het schip voer van New York naar Engeland, en dacht wel veilig te zijn. Ondanks de oorlog is er immers een ongeschreven wet onder zeelui: die respecteren elkaar. Maar ja… blijkbaar vonden de inzittenden van de Duitse onderzeeboot van niet, ze vuurden in ieder geval een torpedo op het schip af… met alle gevolgen van dien.

Stukje geschiedenis

In de inleiding had ik het al even over de Titanic, die in 1912 zonk. Dat is toch wel hét verhaal als je denkt bij een scheepsramp. Toch is de legende van de Lusitania een heel belangrijke. Sommige historici menen zelfs dat de Duitsers op dat moment niet zo maar oorlog aan het voeren waren, maar terroristische daden uitvoerden. Een schrikbewind, om mensen duidelijk te maken dat met hen niet te sollen viel. Eerder dat jaar vielen ze een hospitaalschip aan, maar een boot met 2000 gewone burgers (waarvan relatief veel Amerikaans waren)… dat was ongehoord. Daarmee hoort de Lusitania toch ook echt in het collectief geheugen thuis, want hoewel het ontzettend Brits is, gaf het de Amerikanen wel aanleiding om zich ook in de oorlog te mengen!

Conclusie over De Lusitania

Een boek waar je van moet houden: het is enerzijds een geschiedenisverhaal over de Eerste wereldoorlog, anderzijds een rampverhaal over een schip dat ten onder gaat en ten derde een heel gedetailleerde omschrijving van het leven aan boord. En dat alles in een onderhoudend geschreven verhaal.
Door:
Score: De Lusitania krijgt 4,5 van de 5 punten.

Informatie

De Lusitania,
Uitgeverij Karakter, 449 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789045208701. Prijs: 24.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.