logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Lorax, Dr. Seuss

De Lorax, Dr. Seuss

Dr. Seuss is al generaties lang een begrip in kinderboekenland. Hoewel ze beter tot hun recht komen in het Engels, zijn ze ook in Nederland goed vertaald, en vinden ze gretig aftrek. Zeker na de verfilming van De Grinch is er een vernieuwde interesse in deze leuke en fantasievolle kinderboeken. Zo is in april 2012 het boek De Lorax en het verdwenen bos verfilmd. Het verhaal gaat over een kleine jongen, die in een duister, donker hoekje van de stad de Vroeger ontmoet. Nadat hij heeft betaald met vijftien cent, een spijker en het huisje van een betover-over-over grootvaderslak, vertelt de Vroeger hem hoe de omgeving er lang geleden uitzag.

Er was een prachtig bos vol Boffola-bomen en er liepen vrolijke Barbalui-luitjes rond. En de Lorax was er nog: een kort, bruin, bazig kereltje dat de bomen en dieren beschermde… Daarna vertelt hij over de neergang van het gebied, de wanhoop, hebberigheid en zijn hoop voor de toekomst. Best een diep verhaal dus, over ontbossing, industrialisatie en respect voor de natuur! Het boek, met als kaft een schitterende poster van de film, is in feite het originele boek, compleet met de illustraties die erbij horen. Enkel de kaft is dus gekoppeld aan de film. Dat is enerzijds jammer, want met modernere illustraties hadden ze het boek een nieuwe impuls kunnen geven. Anderzijds: het is natuurlijk ook wel weer de charme van de oude illustraties die het verhaal zijn eigen karakter geven.

Het taalgebruik van Dr. Seuss is altijd omstreden geweest. Zijn mengeling van fantasie en werkelijkheid komt terug in zijn taalgebruik, en hij neemt daarbij nog meer vrijheden dan Roald Dahl ooit gedaan heeft. Het boek heeft wel een ongelooflijk ritme en rijm, waardoor je het bijna als een rapsong zal voorlezen. Voor kinderen is het echt genieten. Mijn beide kinderen (3 en 5) hebben het hele boek in één ruk uitgeluisterd (meer dan twintig minuten). Zo nu en dan echter wel een vraag over wat een woord betekende. Juist niet over de fantasiewoorden, maar over ‘normale’ woorden, die wat uit de tijd zijn. De bedachte woorden worden voor zoete koek aangenomen!

De Lorax, Dr. Seuss
Moon uitgevers, maart 2012, 72 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,95 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789048813261


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.