logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De kronieken van Amoras – De Zaak Krimson 1

Het is al weer een tijdje geleden dat de stripboekenserie Amoras 2047 de stripwereld deed schudden. Het is een bijzonder verhaal geworden, waarbij de brave en zoete Suske en Wiske in een post-apocalyptische wereld terecht komen, op het vertrouwde eiland van Amoras. Daarbij kregen ze – waar mogelijk – hulp van hun vrienden, die met de teletijdmachine van professor Barabas heen en weer konden reizen. In De Kronieken van Amoras ga je terug in de tijd, naar de periode die vooraf ging aan de hele situatie die Krimson in het werk had gesteld.

Geschiedenis

Het is eigenlijk best bijzonder, om een proloog als deze te lezen. Zeker als je het verhaal van Amoras 2047 kent, lees je heel wat verwijzingen naar de eerste serie. Dat verklaart een hele boek, zoals je zult begrijpen. Aan de andere kant is het soms ook wel wat verwarrend. Het verhaal springt van de ene tijdsperiode naar de andere (Lambik heeft een lange geschiedenis met Krimson, zo lijkt, en denkt daar regelmatig aan terug. In tegenstelling tot Amoras 2047 is de stijl van tekenen tussen de verhaalvertelling en de flashbacks wat minder onderscheidend, waardoor die sprong niet altijd even goed te volgen is.

Personages

De kracht van De Kronieken van Amoras zit hem in de ontwikkeling van de personages. De geschiedenis van onze oude, vertrouwde vrienden wordt flink uitgediept, en dat zorgt regelmatig voor een paar flinke ‘wtf’-momenten. Zo blijkt Lambik helemaal niet zo’n onbenullige lobbes te zijn geweest in zijn jonge jaren – of… nou ja… hij heeft in ieder geval heel wat meegemaakt in zijn jonge jaren. Wat vooral bizar is om te lezen, is hoe Krimson is geworden zoals hij nu is. Hij blijkt namelijk niet altijd de pillen slikkende psychopaat te zijn geweest die we kennen uit de bekende stripverhalen van Suske en Wiske of die van Amoras 2047!

Conclusie over De Zaak Krimson 1

De Kronieken van Amoras zijn een geweldige aanvulling op Amoras 2047. Het is een driedelinge serie die zich helemaal richt op de origine van Krimson, de grootste schurk uit de verhalen van Suske en Wiske. Een bijzondere geschiedenis, die het vertellen waard is. Voor de fans van Suske en Wiske is het een interessant verhaal, maar zij zullen wel over het feit heen moeten stappen dat de strip helemaal in een moderne manga-stijl is geschreven enh helemaal niet zo braaf is als ze gewend zijn. Niks moraal, geen wijze lessen, maar een spannend verhaal? Dat zeker. Door: Score: De Zaak Krimson 1 krijgt 7 van de 10 punten.

Informatie

Kronieken Amoras 01 – De zaak Krimson,
Illustrator: Marc Legendre Standaard Uitgeverij, 56 pagina’s, paperback.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789002262333. Prijs: 6.99 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.