logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Kriegeltjes: Aardbijen met slagroom, Marc de Bel

De grote vakantie staat voor de deur. Erg blij hiermee zijn de zusjes Kriegel echter niet. Hun klasgenoten gaan allemaal op reis naar exotische oorden. Mams en paps Kriegel hebben daar echter geen centen voor. Het worden dus weer twee oersaaie maanden tv-kijken en beestjes-schieten. Tot opeens oom Rik, de flik, en tante Betty aanbellen. Zij zitten met een probleem: tante Betty wil absoluut met oom Rik naar het optreden van Madonna in Amsterdam. Helaas heeft oom Rik beloofd op de villa van de heer Soeters te passen, terwijl die met zijn vrouw en zoontje op safari is. De Kriegels nemen dus voor een nachtje die taak over. Weten zij veel dat een team bollebozen wat verderop in het COTZ* geheime proeven op dieren uitvoeren. Onder andere ook op tropische aardbijen…

Stout en toch lief en aandoenlijk: Marc de Brel weet het in zijn serie De Kriegeltjes voor elkaar te krijgen. De drieling Fien, Lien en Sien zijn echte kwameiden, die liever kattenkwaad uithalen en ongenoegen weten op te wekken bij… iedereen in hun omgeving, dan dat ze lief en behulpzaam zijn. De grootste kwajongensstreken worden nog eens verbeterd en verslechterd, om maar de meeste heisa te kunnen veroorzaken. Hierdoor zijn het in eerste instantie niet bepaald meiden die je in je hart wil sluiten, maar op een of andere manier houd je het deurtje naar je hart toch op een kiertje voor de drie meiden. Zeker als je hun ouders ontmoet. Dan heb je zelfs wat meelij met ze! Desondanks zullen ze wat vervelende kennis en informatie in het hoofd van je kind stoppen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat Sien, Fien of Lien als voorbeeld gaan dienen voor jouw eigen oogappeltje! Gelukkig ligt alles er wel erg dik bovenop, en weet je er al snel de humor van in te zien. Dat komt ook deels door de grote, schetsachtige tekeningen. Ook zij hebben een wat dubbel karakter: enerzijds zijn ze afstotelijk, maar de vormgeving en kleurstelling zorgt er ook weer voor dat je gefascineerd blijft kijken, zeker ook omdat ze bijzonder gedetailleerd blijken te zijn. Ondanks de brutaliteit, woordenschat en ondeugden van de meiden is het toch echt zo: het is een heerlijk boek, waar je lekker van mag genieten. Stout zijn is ook wel eens fijn!

De Kriegeltjes: Aardbijen met slagroom, Marc de Bel
Abimo, december 2010, 116 pagina’s, hardcover.
Prijs: 13,50 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789059325197

Dit boek bij: BOL.com


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.