logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Kooi, Josh Malerman

9789044972504 de kooi

Het boek De Kooi, van Josh Malerman is een echte psychologische thriller. Het boek laat je alsmaar om een onzichtbaar gevaar dralen, waar niemand een vinger op kan leggen en niemand kan bestrijden. Het begint ver weg, in Rusland. Daar gebeuren rare dingen, als mensen elkaar de vreselijkste dingen aandoen en daarna zelfmoord plegen. Niemand weet waarom, maar iedereen ziet de beelden. Langzaam verspreiden die voorvallen door het hele land, over de hele wereld.

Sluimerend gevaar

Langzaam wordt er iets duidelijk. Deze mensen zien ‘iets’. Een wezen, een licht, een vorm, wat het ook is, ze draaien er van door, ze kunnen er niet tegen. Ze worden zo agressief dat ze zichzelf zonder problemen verwonden en vermoorden. In die wereld lees je het verhaal van Malorie. Over hoe het begon, maar ook hoe het nu is. Hoe ze een kind kreeg en opvoedde in een wereld waar je angstvallig je ogen gesloten moet houden. De Kooi springt per hoofdstuk van het heden naar het verleden, met één uitzondering, waarbij je ergens halverwege beland. Daardoor krijgt het verhaal wat vaart, maar ook een beetje een kunstmatige vaart.

Verlaten

Malorie woont met een aantal mensen in een verlaten huis. Alle ramen zijn afgeplakt, in huis is voor een paar maanden aan rantsoen. De spanning is te snijden. Soms proberen een paar inwoners wat extra voeding en voorwerpen te verzamelen door naar andere huizen te trekken, geblinddoekt en wel. Spannende momenten, want je weet nooit wat je kunt tegenkomen. Net als de overlevenden wordt je als lezer in het ongewisse gelaten, en dat leest ontzettend spannend, het onheilspellende gevoel is per bladzijde voelbaar.

Netflix: Bird Box

Onlangs is het verhaal van Josh Malerman, dat in het Nederlands is vertaald naar De Kooi, verfilmd door Netflix. Daar kun je genieten van de spannende avonturen onder de naam Bird Box. In de nasleep van een wereldwijde dreiging van onbekende oorsprong moet Malorie de kracht vinden om haar kinderen veilig te kunnen stellen. Ze vlucht met ze weg via een verraderlijke rivier, op zoek naar een veilig onderkomen. Vanwege dodelijke onzichtbare krachten moeten ze hun weg blind vervolgen.

Bekijk hier de adembenemende trailer van Bird Box:


Recensie over De Kooi

Inmiddels zijn alle inwoners overleden, een verteller laat in geuren en kleuren zien hoe dat heeft kunnen gebeuren. Er zijn jammer genoeg ook een flink aantal onduidelijkheden, die je maar niet opgehelderd krijgt. Zoals: hoe weet Malorie vier jaar te overleven in haar eentje, met twee kinderen om te voeden? In het begin van het boek was er immers maar voor drie maanden te eten… en ja, de andere inwoners hebben wat eten bij elkaar weten te sprokkelen, maar voor vier jaar? Tijdens het lezen zul je daar echter niet over inzitten, en alleen maar denken: wát is nu dat gevaar, en komt Malorie heelhuids uit deze kooi?

Score: 8


Ga direct naar De kooi op BOL.com.

De Kooi, Josh Malerman
AW Bruna, 288 pagina’s, paperback.
Prijs: 18,99 euro. ISBN: 97890449972504


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.