logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De kleur van de lucht, Peter H. Reynolds

de kleur van de lucht

In de kleur van de lucht gaat een klas aan het tekenen en schilderen. Hoofdrolspeelster in dit avontuur is Marisol. Zij houdt van tekenen en schilderen, en doet dan ook bijna niets anders. Hoe groot is haar vreugde als blijkt dat haar klas een grote schildering mag maken voor de bibliotheek? Ieder kind mag zich storten op iets anders. Sommige kinderen gaan aan de slag met het water, vissen of golven, maar Marisol gaat zich bezighouden met: de lucht.

Alleen… maar… uhm… het blauw is weg! Hoe moet dat nu? Hoe kun je nu een lucht schilderen zonder blauw? Een groot dilemma, een onoverkomelijk probleem! Tot dat Marisol eens goed en kritisch gaat kijken naar de lucht, en er achter komt dat die eigenlijk bijna nooit blauw is!

De kleur van de lucht is een openbaring voor kinderen: laat je vooroordelen los, en kijk eens goed naar alles om je heen! Dat heeft niet alleen betrekking op tekenen en schilderen, kleuren en verven, maar ook naar andere kinderen. Weg met die vooroordelen, want niets is wat je meteen bedenkt. Zelfs de lucht is bijna nooit blauw, terwijl je daar wel direct aan denkt.

De tekeningen zijn vrolijk en spontaan, en passen perfect bij het verhaal. Ze zijn wat waterig ingekleurd, zodat er mooie kleurverlopen ontstaan. De lijnen lijken nonchalant neergezet, waardoor ze heel spontaan ogen. Leuk detail is dat er best spaarzaam met kleur is gewerkt: alle kinderen zijn in zwartwit, alsmede een deel van de achtergrond. Zo vallen de kleuraccenten heel goed op.

De tekst zelf is in een geschreven lettertype uitgevoerd, en het verhaal loopt goed. Het is niet te lang, zodat je goed aandacht kunt schenken aan de prenten zelf. Die spelen natuurlijk de belangrijkste rol in dit boek. Nu is het even tijd om naar het raam te lopen en goed te kijken naar de kleur van de lucht: wat is de kleur op dit moment?

De kleur van de lucht, Peter Reynolds
Lemniscaat, februari 2013, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 11,50 euro. Leeftijd: vanaf 4 jaar. ISBN: 9789047705444


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.