logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De kleine kerstman


De kleine kerstman

In het altijd zonnige Australië woont een zevenjarige weesjongen, Nicolas. Hij is altijd vrolijk, deelt graag en geniet van blije mensen. Hij houdt dan ook zielsveel van kerstmis. Maar daar zit hij wel een beetje dubbel in. Want kerst is ook een feestdag die je met je familie viert. En tja, dat is nu een groot probleem in een weeshuis! In het weeshuis heeft hij veel vrienden, en één vijand. Een grote, oudere jongen, die ook Nicolas heet. Hij pest en plaagt iedereen, en geniet daar zichtbaar van.

Aan het andere uiterste van de wereldbol heeft er ook iemand een probleem. De kerstman! Hij wordt een dagje ouder, en begint die leeftijd flink te merken. Hij begint zelfs el een beetje vergeetachtig te worden. Dat is ook niet vreemd, want de 178 jaar dienstverband zitten er bijna op. En, zoals de Kerstmannenregels hem voorschrijven, moet hij zoeken naar een opvolger. Een weeskind, dat een zuiver hart heeft. En die kennen we! Zelfs zijn naam past perfect: Nicolaas. Daarmee is hij het enige kind dat aan alle voorwaarden voldoet. Maar is hij wel zelfverzekerd genoeg om de taak van Kerstman op zich te nemen?

De kleine kerstman is een supergrappige en vrolijke kerstfilm, die soms ook weet te ontroeren. In het begin sta je best lang stil bij het leven van Nicolas. Je ziet hoe hij leeft, hoe de andere weeskinderen zijn en ook vooral hoe hij opkomt voor anderen die geplaagd zijn voor de oudere, vervelende Nicolas. Je ziet ook zijn dromen en wensen. Aan de andere kant, een stuk minder serieus, vinden we de kerstman en zijn vrolijke elf-wezentjes, vrolijke rendieren en zijn enorme cadeautjesfabriek. Dat is waar het allemaal gebeurt. De samenkomst van alle oude kerstmannen is hilarisch voor volwassenen, en ‘gewoon grappig’ voor kinderen. De animatiefilm heeft dan ook een aantal bodems, zodat jong en oud kunnen genieten van de spannende en grappige avonturen. Want de jonge Nicolas moet hoe dan ook leren om kerstman te worden, en dat gaat niet zonder vallen en opstaan. Gelukkig zijn er de ietwat knorrige maar erg lieve kerstman en Waldorf om hem te helpen.

De tekenstijl van de film is vlot en cartoonesk. De stijl is strak en sierlijk, een beetje anime vloeit er in door, maar zonder erg Japans te lijken. De kleine Kerstman is een heerlijke film, om met z’n allen alvast in de kerstsfeer te komen. Kijk jij mee?

De kleine kerstman, Liberty productions

Tijdsduur: 100 minuten, Animatie.
Verkrijgbaar op: DVD (ca. 10 euro), VOD en iTunes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.