logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De jonge Mozart, Sanne de Bakker

de jonge mozart

In het boek De jonge Mozart zijn twee eerder verschenen boeken gebundeld: De kleine Mozart op wereldreis en De jonge Mozart en het complot in Wenen. Vol enthousiasme en met een groot inlevingsvermogen schrijft Sanne de Bakker over het wonderbaarlijke verhaal van Wolfgang Amadeus Mozart in zijn jonge jaren – door vrienden en familie ook wel Wolf genaamd.En middels deze spannende avonturen leren de kinderen stiekem heel wat over het leven van Mozart, maar ook over het leven in die tijd: een wereldreis komt meestal niet veel verder dan Europa, en duurt dagen. Dagenlang zittend in een hobbelende, oncomfortabele koets.

Maar ook: het geven van veel concerten, krantenberichten, en kennismakingen met hooggeplaatste mensen, die onder de indruk zijn van dit jonge talent. Jonger zelfs dan hij eigenlijk is, want de vader van Wolfgang maakt dankbaar gebruik van het kleine postuur van Wolf om hem jonger voor te laten doen dan hij in het echt is – iets waar Wolfgang zich absoluut niet in kan vinden. Maar het boek draait natuurlijk niet alleen om Wolfgang: de hele familie wordt op een bijzonder leuke wijze omschreven: zijn liefhebbende moeder, geldbeluste vader, en ietwat jaloerse zus, die telkens hinkelt tussen zusterliefde en jaloerse grote zus. Zij ziet namelijk alle aandacht naar haar kleine broertje gaan!

Daardoor kom je er langzaamaan achter dat ook Wolfgang maar een kind is. Een kind die bijna aan Koning Lodewijk durft te vragen hoe zijn scheten klinken, ook wel eens gewoon wil spelen een heimwee krijgt als hij een langere tijd van huis is. Beide boeken lezen makkelijk weg, laten vreemde muziektermen en geschiedkundige termen cursief zien. Deze staan achter in het boek toegelicht.

De jonge Mozart, Sanne de Bakker
Pimento, april 2012, 328 pagina’s, paperback.
Prijs: 15 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789049924911


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.