logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Inwijding, Veronica Roth

inwijding

In de nabije toekomst maken we kennis met een vernieuwde Chicago. Deze wereld is aanzienlijk anders dan het Chicago dat we nu kennen. Zo is de staat opgedeeld in vijf zuilen van de maatschappij: eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil zij de rest van hun leven willen horen. Zij krijgen vervolgens een inwijding in de betreffende factie. Zo ook Beatrice. Zij behoort sinds haar geboorte tot de factie Onbaatzuchtigen, maar voelt zich daar niet op haar gemak. Hoort ze daar wel thuis? Maar waar dan wel? Er blijkt iets heel bijzonders met Beatrice aan de hand te zijn: ze hoort eigenlijk nergens bij! Een gevaarlijk gegeven, want het zou betekenen dat Beatrice wordt uitgestoten van de maatschappij… Ze besluit voor dapperheid (Onverschokken) te kiezen. Die groep mensen heeft haar altijd geboeid. De Inwijding gaat echter niet zoals ze had gedacht!

Bij de Onverschrokkenen mag ze haar leven opnieuw beginnen. Ze verandert haar naam van Beatrice naar Tris. Tijdens de brute ontgroening moet Tris bepalen wie haar werkelijke vrienden zijn. Ook heeft Tris een geheim dat ze voor iedereen verborgen moet houden. Ze is immers Anders, dan dat moet verborgen blijven. Als de ogenschijnlijk perfecte maatschappij verhardt en tegenstellingen uitgroeien tot een steeds groter conflict, komt Tris erachter dat haar geheim levens zou kunnen redden, maar ook haar eigen dood zou kunnen betekenen. In het aangrijpende verhaal van Tris maak je haar mee in haar buikkelharde inwijding: het is een felle strijd tussen jongeren die allemaal een plekje willen bemachtigen ind e groep – want die zijn beperkt! En aangezien Tris nu eenmaal een beetje vreemd is, en bovenddien klein – en een meisje – maakt dat van haar een gewillig doelwit. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van een paar vrienden, die ze steeds beter leert kennen. Maar ook haar ouders leert ze tijdens deze inwijding van een heel andere kant kennen.

Het boek inwijding is een bijzonder spannend boek, dat terecht vergeleken wordt met The Hunger Games (lees ook onze recensie!). Het is een echte page-turner, waarbij je in dit deel wordt geworpen in een nieuwe wereld, die lijkt op de onze, maar toch heel anders is. Op vragen als ‘wat is er gebeurt?” en ‘waarom en wanneer zijn deze facties opgericht’ wordt jammer genoeg niet dieper ingegaan. Wellicht in een ander deel, waarbij we ook erg benieuwd zijn of deze spanning kan worden volgehouden – het nieuwe van een toekomstwereld is er dan namelijk wel van af.

Inwijding, Veronica Roth
Unieboek het Spectrum, mei 2012, 348 pagina’s, paperback.
Prijs: 18,99 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789047516835


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.