logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De huisvrouwmonologen, Sylvia Witteman

HuisvrouwMonologen_omslagDEF.indd

De huisvrouwmonologen is een beetje misleidend, aangezien het niet echt een monoloog is, maar juist een dialoog tussen drie vrouwen: Gijsje (27), Saskia (41) en Elise (63). Ze wonen bij elkaar in de buurt, drinken vaak koffie samen en praten over elkaars leven en huishouding: over ontploffende wasmanden, houdbaarheidsdata, kindertraktaties en het verschonen van beddengoed. Gijsje moet nog aan kinderen beginnen, Saskia heeft een huis vol en Elise een leeg nest. Daarbij is Elise overigens de moeder van Gijsje, en Saskia is hun nicht. Zo heb je drie genreaties, en drie totaal verschillende vrouwen: modern, behoudend en onderzoekend. Van gevoel, geborgenheid en de wetenschap. Drie unieke manieren van in het leven staan. Manieren die hen soms tot bijzondere punten in het leven brengt, want het drietal staat in het boek voor een paar belangrijke beslissingen – beslissingen die een flinke invloed hebben in hun leven.

De huisvrouwmonologen laat zien hoe de vrouwen in het leven staan, en hoe de ‘huisvrouwen’ tegenwoordig vorm krijgen in onze drukke en competitieve maatschappij. Op een heel leuke en luchtige manier, enkel en alleen door de dialogen van het drietal. Daarbij wordt duidelijk dat het boek ook tot toneelstuk is omgevormd. Dat zal een eenvoudig klusje zijn geweest, aangezien het drietal soms ook letterlijk het woord tot jou als lezer neemt.

De huisvrouwmonologen is grappig, leuk, serieus en vrolijk. Het zorgt er zonder twijfel voor dat jij over van alles en nog wat gaat twijfelen, aan jou, je omgeving, je ouders en aan het leven. Op een vervelende manier? Welnee, maar een kijkje in de keuken van iemand anders zorgt er soms voor dat je ogen even worden geopend!

De huisvrouwmonologen, Sylvia Witteman
Nijgh en van Ditmar, april 2013, 168 pagina’s, paperback.
Prijs: 14,95 euro. ISBN: 9789038896922


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.