Recensie: De heldendaden van Papamoem, Tove Jansson

De heldendaden van papamoem

Als Papamoem ziek wordt, denkt hij dat hij dood gaat. Hij is dan ook teleurgesteld over de weinige aandacht die hij krijgt van zijn gezin, maar ook vooral dat ze de vele verhalen die hij heeft verteld over zijn jeugd niet meer weten! Zijn vrouw geeft hem echter een goede tip: schrijf je verhalen op! Maak een dagboek, zodat niemand de heldendaden van Papamoem meer kan vergeten.

Dat boek heb je nu voor je. Papamoem heeft een autobiografie geschreven van zijn avontuurlijke leven. Hij vertelt over zijn heldendaden aan Moem, Snif en Snuisterik. Als baby werd hij achtergelaten in een weeshuis. Al snel vond hij het er saai en hij kon het niet zo goed vinden met de directrice. Op een dag nam hij zijn spullen en vertrok hij samen met zijn nieuwe vriend Hodgkin. Papamoem en Hodgkin ontmoeten Joxter (de papa van Snuisterik) en Muddler (de papa van Snif). Samen beleven ze de wildste avonturen en belanden ze uiteindelijk op een spookeiland. Hier verricht Papamoem een van zijn belangrijkste heldendaden: hij redt er een andere Moemin van de woeste zee! Deze Moemin is niet zo maar iemand … Het is Mamamoem!

De memoires van Papamoem worden afgewisseld met de gebeurtenissen in het Moeminhuis zelf. Het verhaal stopt, en Papamoem blijkt een passage te hebben voorgelezen uit zijn boek. Dan springt het verhaal ineens vanuit de ik-vorm naar een derde persoon, die de gebeurtenissen omschrijft. Het mag duidelijk zijn dat de verhalen van Papamoem een beetje zijn opgeleukt door de schrijver zelf – ieder ziet zijn leven nu eenmaal spannender dan dat een ander dat zou doen.

De verhalen zijn dan ook spannend, en zullen kinderen zeker boeien. Er is echter een nadeeltje aan het boek, dat de pret behoorlijk kan drukken: de gebruikte woorden. Die zijn niet meer van deze tijd, en niet alle kinderen even bekend in de oren klinken. Sommige woorden, zoals ‘memoires’, worden tijdens het verhaal toegelicht, maar andere woorden zullen minder bekend voorkomen. Daardoor is het boek vooral geschikt voor wat oudere kinderen.

De heldendaden van Papamoem,Tove Jansson
Clavis, januari 2013, 160 pagina’s, hardcover.
Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 7 jaar. ISBN: 9789044818635

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.