Recensie: De Gruffalo ontdekboeken voor de jongste kinderen

De Gruffalo ontdekboeken

De Gruffalo is al jaar en dag een bekend karakter in de prentenboekenwereld. Het gevaarlijk uitziende monster blijkt namelijk heel erg lief te zijn, en daarmee bewijst het lelijke monster dat iets dat heel eng oogt helemaal niet zo eng hoeft te zijn. Sterker nog: soms kan iets heel onschuldigs heel gevaarlijk lijken. Een kleine muis is erg bang voor alles om hem heen, en in het bijzonder voor de Gruffalo, maar maakt slim gebruik van zijn grote schaduw om de Gruffalo de stuipen op het lijf te jagen!

Naast het bekende prentenboek De Gruffalo is er een paar jaar later een vervolg op gekomen, Het kind van de Gruffalo. Daarin waarschuwt vader Gruffalo zijn zoon over de Gevaarlijke Muis, maar die wordt daardoor juist heel erg nieuwsgierig. De kleine gaat op onderzoek uit in het bos, en ontdekt een aantal bekende vrienden: een uil, de vos, een slang, maar geen muis. Totdat er een grote schaduw op zijn pad komt…

Deze twee Gruffaloboeken nodigen kinderen uit om op onderzoek uit te gaan in de natuur. Dat kan door de natuur zelf in te gaan, maar ook om lekker te neuzen in een paar kleine kartonboekjes, waardoor de kinderen ook in koude en natte dagen kunnen genieten van de natuur. Zo is het boekje Wie Woont Daar? een leuk flapjesboek, waarbij kinderen verschillende leefomgevingen ontdekken van kinderen. Wie woont er onder de steen, tussen de houtblokken, in de boom en in het bos? Kinderen zien de omgevingen en een klein deel van heit dier. Door een flapje te openen ontdekken ze het dier zelf. Erg leuk om samen te lezen, en stevig genoeg om zelf in te lezen.

De Gruffalo - Zie en zeg

Of het boekje Zie en zeg, waarbij kinderen verschillende afbeeldingen zien van de dieren in het bos. Zo ontdekken kinderen welke dieren er in de lucht leven, welke dieren er op de grond leven, bij de boomstammen, en welke dieren je bij het meer ziet. Sommige dieren zijn een beetje verstopt, andere dieren zitten prominent in beeld. Zo zoeken kinderen naar uil, vos, muis en slang, maar ontdekken ze ook kikker, vlinder en nog meer kinderen. Ook dit boekje is lekker stevig van karton gemaakt, zodat kinderen er goed zelf in kunnen lezen.

Wil je echter zelf op pad in het bos? De natuurspeurboeken Winter en Herfst moedigen kinderen aan om zelf de natuur in te gaan en te zoeken naar verschillende elementen. Verschillende vormen blaadjes, bijvoorbeeld, of verschillende kleuren blaadjes, voetsporen in de sneeuw, typische bosdieren, boomgezichten en nog veel meer. Heb je een bepaald ding gevonden, dan markeer je dat met één van de stickers die midden in het natuurspeurboek zitten. Daarnaast vind je in de natuurspeurboeken leuke activiteiten om te doen, zowel in het bos als thuis. Lekker knutselen, zoeken, speuren en tekenen geblazen! Bovendien vind je achter in de boekjes nog een paar lege notitievellen voor aantekeningen en tekeningen.

De Gruffalo / Het kind van de Gruffalo kartonboekjes in box, 16,95 euro
De Gruffalo – Wie woont daar? 8,95 euro
De Gruffalo – Zie en zeg, 8,95 euro
Het Gruffalo Winter Natuurspeurboek, 7,50 euro
Het Gruffalo Herfst Natuurspeurboek, 7,50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, papablogger en hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven. Naast dit blog is hij freelance schrijver met Tekstbureau de Letterkamer.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.