logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Reis rond de wereld met de Grote Weetjes Atlas

grote-weetjes-atlasDe wereld is groot. Hoewel je dankzij de technologische middelen was de televisie en het internet heel veel meekrijgt van wat er in de wereld gebeurt en hoe de natuur er op verschillende continenten uitziet blijft het lastig om je een beeld te vormen van die grootsheid. Je ziet namelijk telkens maar een klein stukje, waardoor het overzicht ontbreekt. De grote weetjes atlas probeert dit te doorbreken door juist het grote beeld te schetsen dat je normaal gesproken niet meekrijgt.

Per gebied

Om de hele wereld een grote plaats te vatten is natuurlijk ondoenlijk. Dan krijg je of heel kleine lettertjes, of een plaats waarmee je muur zou kunnen behangen. Dat moet een stukje makkelijker gebeuren, zoals je begrijpt. De Grote Weetjes Atlas kapt de wereld dan ook in grote brokken. Werelddelen, zoals dat zo eenvoudig al is doordacht. Per werelddeel zie je een enorme landkaart met een transparant vel erop. Daarmee toon je heel snel en eenvoudig extra informatie, zoals de bekendste gebouwen, de namen van de landen en van de hoofdsteden. Na die landkaart lees je per gebied een aantal weetjes en feitjes. Een aantal van die categorieën komt in ieder gebied terug, zoals Waar wonen de meeste mensen, Kwis van de grootste producenten (waarin je kunt zien welke grondstoffen vaak uit die landen komen). Daarnaast zijn er wisselende informatieblokken (infographics, zoals ze heten) waarin je kunt zien waar bijvoorbeeld de rijkste inwoners wonen, welke toetjes uit welk land komen, en meer kenmerkende feitjes voor die gebieden.

Kwis en waarachtig

De Grote Weetjes Atlas is ook doorspekt met kwissen. De Kwis van de grote producenten komt in ieder gebied voor, en is meer een aankleding van deze informatie. Daarnaast heb je ook een Keukenkwis, waarin vragen gesteld worden over de kook- en eetgewoontes van dat continent en één of twee wisselende kwissen, met vragen over echt kenmerkende zaken, zoals muziek in Afrika, dieren, feestdagen en geografische verschijnselen. Het vreemde (en ook wel redelijk irritante) is dat de antwoorden soms gewoon ‘rechtop’ staan, maar bij sommige kwissen ondersteboven staan vermeld. Vooral dat ondersteboven geschreven deel is behoorlijk onhandig, en eigenlijk ook niet nodig: bij de andere kwissen staan de antwoorden immers ook gewoon leesbaar gedrukt? De Grote Weetjes Atlas, Alexander Messager Clavis, 46 pagina’s, hardcover. Prijs: 18.99 euro. Vanaf: 10 jaar. ISBN: 9789044828825

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.