logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Grisha 3: Val en Verlossing, Leigh Berdugo

De Grisha 3: Val en VerlossingVal en verlossing is het laatste deel van de Grisha-trilogie. Er komt eindelijk een eind aan de spannende strijd tussen Lichtheerseres Alina en de Duisterling, een duister heerschap dat alleen maar op macht belust is. Alina is aan het einde van deel twee, na een felle confrontatie met de Duisterling, waarin ze een stukje van zijn schaduwkracht heeft overgenomen, meegenomen naar de schuilkelders die de Apparat ter beschikking heeft. Deze – nou ja… – gluiperige man loopt al jaren met de machthebber mee, wie dat ook is, om zo een graantje mee te pikken. Blijkbaar heeft hij zijn oogje op Alina laten vallen, maar waarom of hoe, dat zal hij niet zo snel vertellen. Alina heeft echter heel wat meer problemen dan alleen de confrontatie met de knappe Duisterling, op wie ze stiekem verliefd is geworden. Er is namelijk ook de smokkelaar en koningszoon Nicholas, én haar jeugdvriendje Mal, die een eersteklas jager is. Deze drie mannen vechten onderling om Alina’s hand, hoewel dat niet altijd even goed wordt uitgesproken. In Val en verlossing komen er echter op meerdere fronten antwoorden. De hoofdlijn van het verhaal is echter Alina’s trektocht door barre werelden, om ten strijde te trekken naar de Duisterling. Ze houd geestelijk contact met deze machthebber, en langzaam maar zeker leert Alina steeds meer over deze duistere man. Zelfs zijn mensennaam, Aleksander, komt ter sprake. Voor Alina op pad gaat spreekt ze nog enkele malen met Baghar, haar oude, blinde en super-chagrijnige leermeester. Deze norse dame heeft heel wat in haar mars, maar blijkt bovendien een klein hartje te hebben als het om vriendschap en liefde gaat. Helaas komt dat op een wat vervelende manier tot uiting. In dit derde deel van de Grisha-trilogie wordt je wederom meegenomen naar de Russisch aandoende wereld, waar ook de afbeelding op de kadt aan meehelpt. Achter in dit boek vind je een soort woordenlijst, waardoor je wat meer van de vreemde taal kunt opsnuiven. Erg leuk en handig, hoewel daar de strakke en sierlijke vormgeving zoals in de rest van het boek zeker niet had misstaan. De cover, voorzien van een gouden spotvernis, doet tevens dienst als miniposter van Alina. Met donker haar, zoals in het eerste en grotendeels tweede deel van dit epische avontuur. In dit boek staan vooral de onderlinge contacten in het kleine legertje van Alina centraal: er zitten nog al wat eigenzinnige Grisha tussen, en die hebben zo hun eigenaardigheden die met elkaar botsen… Verraad, eer, geweten en trouw zijn belangrijke elementen die in de groep spelen. Wie kan Alina vertrouwen, en moet ze deze last alleen dragen? En kunnen ze de Vuurvogel vinden, de beloofde Derde Versterker? Een geweldige en vooral heel menselijke afsluiter!

Informatie

De Grisha 3: Val en Verlossing, Leigh Bardugo Blossom Books, 464 pagina’s, hardcover. Prijs: 17,99 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789020679786

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.