logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De gele ballon, Charlotte Demantons


de gele ballon

In 2003 kwam het boek De gele ballon uit. En al snel veroverde het boek de hele wereld: het is dan ook een universeel boek, zonder woorden. Enkel prenten, die je over de gehele wereld meenemen. Gouden Penseel-winnares Charlotte Dematons wist natuurlijk precies wat ze wilde en hoe ze het wilde. In detail, zoals alleen zij dat kan, schildert Charlotte iedere uithoek van de wereld. Met mooie, zachte achtergronden, en een fijn, gedetailleerd wereldje van mensen, huizen, bomen, struiken, dieren, voertuigen en nog veel meer.

Maar er zo maar in bladeren, dat is natuurlijk niet zo heel erg leuk. Wat kun je ontdekken als je langer naar de prenten kijkt? Een aantal terugkerende elementen, waar je naar op zoek kunt gaan in dit mooie grote kartonboek. De stad, de woestijn, het oerwoud en de zee: overal duikt een blauw autootje op, een fakir op een vliegend tapijtje, een boef in gevangenis tenue en natuurlijk een gele ballon. En dat niet alleen. Charlotte heeft in dit boek ook talloze kleine grapjes verwerkt. Niels Holgersson, de Baron von Münchhausen, Pippi Langkous, Toetanchamon, de Kerstman, Repelsteeltje en vele andere bekende figuren uit de (kinder)literatuur wandelen vrolijk over de pagina’s en maken dit prentenboek tot een feest van herkenning.

De gele ballon is dan ook volledig terecht opnieuw uitgebracht in deze grote, mooie en degelijke uitvoering. Je kunt er heerlijk in verdwalen, verhalen bij bedenken, avonturen beleven, en vooral heel veel zoeken. Een verhaal is er niet bij geschreven, maar dat is ook helemaal niet nodig: het boek vertelt zichzelf. Ga je mee op reis?

De gele ballon, Charlotte Demantons
Lemniscaat, augustus 2012, 32 pagina’s, hardcover.
Prijs: 18,95 euro. Leeftijd: vanaf 3 jaar. ISBN: 9789047704812


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.