logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De geheugenman, David Baldacci

de geheugenman

De schrijver David Baldacci heeft inmiddels heel wat verschillende boeken op zijn naam staan. Het genre waarin hij schrijft, thrillers, laat hij natuurlijk niet los. Daar is hij ook zo goed in! Opvallend is wel dat er de laatste tijd een paar nieuwe series gelanceerd worden, die gepresenteerd worden alsof je de naam van de hoofdpersoon al lang zou moeten kennen. Zo wordt dit boek gepresenteerd als een Amos Decker-thriller, terwijl dit toch het eerste boek is waarin de oud-rechercheur een hoofdrol in speelt.

Dit boek is deel 1 uit de serie over Amos Decker.

In het boek De geheugenman leer je dan ook Amos Decker kennen. Vroeger was hij een footballspeler, maar door een ongeluk is hij daartoe niet meer in staat. Sterker nog: door dat ongeluk heeft hij een buitengewone gave gekregen. Hij onthoudt alles! De kleinste details worden door hem waargenomen en opgeslagen, en zelfs jaren later kan hij zich de kleinste details nog moeiteloos herinneren. Dat lijkt een zegen, en hij maakt er dankbaar gebruik van bij zijn nieuwe carrière als rechercheur bij de politie. Maar helaas rust daar ook een zware last op: als hij op een avond thuiskomt en zijn vrouw, schoonbroer en dochtertje vermoord aantreft, zijn dat toch beelden die hij liever zou vergeten! Door dat ongeval raakt hij echter aan lager wal: hij raakt zijn huis kwijt en wordt zelfs dakloos, maar weet langzamerhand een beetje op te klimmen als hij zich aan verschillende personen aanbiedt als privédetective.

Dan gebeuren er in de omgeving waarin hij woont een aantal verschrikkelijke misdaden. Moorden, die verband lijken te houden met de driedubbele moord op de familie van Amos zelf. De politie (wijn voormalig werkgever) aarzelt dan ook niet om Amos te benaderen en hierover in te lichten. Amos, na zijn voetbalcarrière een tijdlang rechercheur bij de politie, is een goede bekende en de politie weet wat ze aan hem hebben. Dankzij zijn uitmuntende geheugen heeft hij heel wat misdaden weten op te lossen. Naast die gave heeft hij ook nog andere eigenschappen: zo wordt hij soms belaagd met cijfers, die allerlei vormen aannemen, en ziet hij bepaalde personen in kleuren, die zijn gevoelens vertegenwoordige.

Ondanks de samenwerking tussen de politie, Amos, en zelfs de FBI raken ze verstrikt in een ontzettend ingewikkelde web van misdaden en intriges. Het lijkt erop dat iemand wraak wil nemen op Amos, maar dat kan Amos zich niet herinneren! Hij staat dan ook voor een mysterie, waar hij de vinger niet echt op kan leggen. Langzaam maar zeker ontdekken ze steeds meer puzzelstukjes, die zelfs een plekje in het geheel weten te vinden. De moordenaar zelf rust echter niet voor hij wraak heeft genomen, en gaat door met het plegen van misdaden. Zullen Amos en zijn team aan mensen deze moordenaar kunnen vangen?

De geheugenman is een razend spannende thriller. Het concept van Amos die niets kan vergeten is goed uitgewerkt, en met allerlei feitjes en wetenswaardigheden onderbouwd. Op een gegeven moment wordt het wel wat vervelend of langdradig om telkens er aan herinnerd te worden dat Amos niet kan vergeten. Dat je dat in de eerste paar hoofdstukken leest is begrijpelijk, maar zelfs later in het boek wordt er nog steeds naar verwezen! Naast de feitjes en de geschiedenis van Amos staat de misdaad zelf natuurlijk ook in de aandacht. De verschillende misdrijven zijn goed uitgewerkt en doordacht, en zelfs achteraf, als alles aan het licht is gekomen, lijken alle stukjes ook nog eens perfect in elkaar te passen en dat is dan uiteindelijk toch waar de schrijver, David potentie, zo bekend om is geworden. Of dit een nieuwe serie gaat worden blijft natuurlijk afwachten, maar het karakter Amos heeft zeker potentie om door te groeien tot een nieuwe cultheld.

De geheugenman, David Baldacci
AW Bruna, 392 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789400504462


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.