logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Gave 1: Sprong in het duister, Bies van Ede

Sprong-in-het-duister

Sprong in het duister is het eerste deel van een serie die De Gave heet. Daarin wordt je meegenomen naar een vreemde tijd: er wordt eigenlijk een beetje in het midden gelaten of dat in de toekomst of het verleden is, hoewel ik eerder neig naar de toekomst: er komen bijvoorbeeld machines en een soort robots in voor die een rol spelen. Maar het belangrijkste is dat ook magie en mythologische wezens een belangrijke rol spelen in het boek, en daardoor krijgt het juist weer een heel oude uitstraling.

De hoofdpersoon in dit spannende boek is Gideon. De jongen is twaalf jaar oud, en is opgegroeid in het klooster van de rijke en gulzige Minnenbroeders. Daar werd hij opgeleid en getraind door de broeders, maar antwoorden op wie hij was en waarom hij achtergelaten is in het klooster kreeg hij niet. Niet echt, toespelingen op een soort geheim waren er genoeg. Maar langzaamaan overleden de broeders die hem soms stukjes van het geheim toevertrouwden. Op zoek naar zijn afkomst verlaat Gideon in het geheim het klooster, waar hij de mysterieuze zwerfbroeder Silas tegenkomt. Silas is wijs in zijn manier van doen en laten, en weet dag Giedon een gehim meedraagt. Wat dat geheim is, maakt hem eigenlijk niet zoeel uit. Logisch, zo blijkt later in het boek, want ook Silas heeft zo zijn geheimen! En tijdens hun avonturen maken ze kennis met het meisje Claire, die ook met hun op pad gaat.

De Gave 1 belooft veel goeds voor de rest van de reeks boeken. Het is een spannend boek vol mysterieuze wezens, magie en een nieuwe wereld waarin je mag rondlopen. Een wereld van machines, zwaarden en magie, van visioenen, demonen en goden. En een verhaal over de verdwenen Grote Koning en zijn twee zonen… De Gave is een mix van Percy Jackson en Harry Potter. Het is een vlot geschreven boek, dat even op gang moet komen omdat je zelf nog niet weet wat het verhaal van Gideon is, maar als je eenmaal in het verhaal zit is het een echte pageturner. Superspannend!

De Gave 1: Sprong in het duister, Bies van Ede
Moon, september 2014, 240 pagina’s, hardcover.
Prijs: 17,50 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789048821754


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.