logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Frutsels, Marieke van Hooff en Marc-Aurèle Versini

de frutsels

De familie Frutsel is een beetje raar. Een ander woord kun je er bijna niet voor verzinnen. Mevrouw Frutsel gaat nog wel, maar meneer Frutsel heeft een hele grote hobby: hij frutselt van alles en nog wat in elkaar. In een razend tempo, wel te verstaan. Zo heeft hij in hun woonkamer een tropisch regenwoud gemaakt, compleet met vijf tropische vogels, drie schapen en een boa constrictor, die luistert naar de naam Gregory. Op hun huis staat een grote uitkijktoren, maar ook binnen in huis worden heel wat rare creaties bedacht: een ontbijttafeltoastmachine, een computer met ingebouwd kruidenrekje, of een soeprugzak!

En die rare frutsels brengen ze heel wat vreemds en nieuws op hun pad. Zo komen ze midden in een burenruzie tussen twee oude matrozen, krijgen ze een inbreker over de vloer en wordt meneer Frutsel beschuldigd van het stelen van bomen uit de buurt. Nou ja – dat laatste had hij dan ook echt gedaan, maar hoe kunnen ze dat weer oplossen? Och, meneer Frutsel draait altijd wel iets bijzonders in elkaar om problemen op te lossen!

De Frutsels is een geweldig leuk voorleesboek. De avonturen zijn origineel en grappig, en de dingen die meneer Frutsel telkens weer bedenkt zijn gewoon te raar om zelf te kunnen bedenken. Het boek is vlot geschreven, in eenvoudige woorden en begrijpelijke zinnen. En het grappige is misschien wel dat over de meeste dingen helemaal niet raar wordt gedaan – in het huis van de Frutsels zijn al die rare dingen dan ook heel normaal! Aan het eind van elk van de 14 avonturen staat een leuk liedje, dat gebaseerd is op dat verhaal. Daar tussenin vind je nog meer Frutselliedjes. Hoe ze precies gaan? Dat kun je horen op de meegeleverde cd, waarop ook de avonturen staan voorgelezen. Handig!

De bijzondere verhalen zijn geïllustreerd door Marc-Aurèle Versini. De illustraties zijn vlot getekend, kleurrijk en luchtig. Ze ondersteunen de verhalen bijzonder goed, en geven de kinderen genoeg om te kijken tijdens het voorlezen (of luisteren naar de cd).

De Frutsels, Marieke van Hooff en Marc-Aurèle Versini
Abimo, oktober 2013, 160 pagina’s, hardcover.
Prijs: 18,95 euro. Leeftijd: vanaf 6 jaar. ISBN: 9789462340251


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.