logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Expat, Patricia Snel

Het boek De Expat vertelt het verhaal van Julia. Julia is samen met haar man verhuisd naar Singapore, om daar in een soort community van immigranten een nieuw bestaan op te bouwen. Een bestaan van luxe, hulpjes in de huishouding en decadente feestjes en bijeenkomsten.

Zo schaamt ze zich er niet voor dat ze zo nu en dan rondkijkt met een verrekijker – een gewoonte die ze van haar man heeft overgenomen. Als ze dan per ongeluk haar wat vreemde buurman spot, blijkt dat ook hij een verrekijker heeft – en haar aan het bekijken is! Na deze gebeurtenis lijkt niets meer wat het is.

Julia voelt zich bekeken en niet meer op zichzelf. Daarbij komt ook dat hun maid Spirit te pas en te onpas zonder aankondiging tevoorschijn komt – echt privé is hun huis niet, met zo’n 24/7 hulp in de huishouding!Wanneer de maid van de overboorman op verdachte wijze om het leven komt en Julia zelf doelwit wordt, zet ze alles op alles om de waarheid te achterhalen. Wie zit er achter de moord op de maid, en waarom hebben ze het ook op haar voorzien?

Het verhaal de Expat komt deels uit het persoonlijke leven van de schrijfster Patricia Snel. Zij woont sinds 2013 in Singapore, en kan daar natuurlijk direct uit putten. Grote kans dat er in de vooroordelen tussen de verschillende flatbewoners herkenbare situaties voordoen, en dat de immigranten per nationaliteit flink naar elkaar toetrekken, en ook echt maids hebben die zich op zo’n nederige manier opstellen. Patricia weet het luxe leventje dat expats behoren te hebben flink onderuit te halen met haar scherpe observaties en omschrijvingen. Na een flinke inleiding begint het echte verhaal zijn vorm aan te nemen, en wordt je in het mysterie gezogen. Dat mysterie wordt versterkt door Julia’s achterdochtigheid. Zo verdenkt ze in het begin van het boek haar maid al van allerlei rare dingen – maar of die waar blijken? De Expat is een spannend boek over een ver leven hier vandaan, een leven waar niet iedereen over mee kan praten. En dat niet zullen willen, na het lezen van deze spannende thriller!

De Expat, Patricia Snel
Mistral, januari 2013, 240 pagina’s, paperback.
Prijs: 16,95 euro. ISBN: 9789049954093


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.