logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Erfgenaam, John Grisham

John Grisham staat bekend om zijn advocatenboeken. Boeken over rechtzaken en strafpleitingen, met advocaten, rechters en een boef, al dan niet terecht. Maar dat laatste ontbreekt hier wel een beetje. In De Erfgenaam draait alles namelijk om een testament. Een bijzonder testament, van de steenrijke houthandelaar Seth Hubbard.

De beste man pleegt zelfmoord, maar niet voordat hij zijn testament wijzigt. Hij schrapt al zijn kinderen eruit, en laat miljoenen na aan zijn zwarte huishoudster Lettie. En dat wordt in het racistische stadje Clanton niet gewaardeerd! Het is aan Jake Brigance, hun huisadvocaat en bekend uit het boek De Jury, om dat testament ten uitvoer te brengen. In De Jury maakten we al kennis met Jake Brigance, waar hij een zwarte man verdedigde nadat hij de verkrachter van zijn dochter vermoordde. Maar dat testament uitvoeren gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, want de kinderen van Seth vechten het testament aan.

En dan start een groots onderzoek naar de beweegreden van Seth. Waarom heeft hij het testament, en daarmee het lot van zijn hele vermogen, op het laatste moment aangepast naar zijn huishoudster? En was hij nog wel toerekeningsvatbaar? Wat heeft dat alles te maken met het stukje land dat Sycamore Row heet? HOe zit dat eigenlijk met de huishoudster?

Grisham komt met dit boek terug met een ijzersterke thriller. Houdt wel rekening met de nodige advocatenpraktijken: veel gepraat, weinig actie. Sommigen houden daarvan, anderen niet. Het verhaal mist daardoor de nodige baart, maar blijft door de interessante materie toch boeien. De personages zijn, zoals Grisham betaamt, duidelijk en helder omschreven. Het is linksom op rechtsom, de personages zijn zoals ze zijn.

De erfgenaam, John Grisham
AW Bruna, november 2013, 320 pagina’s, paperback.
Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789400503557


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.