logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een nieuwe manier van doen en laten die me wel aanspreekt. Recensie: De edele kunst van Not Giving A Fuck, Mark Manson

De edele kunst van not giving a fuck

De titel van dit boek spreekt natuurlijk al meteen tot de verbeelding. Die grove uitspraak is in veel films en (naar ik me alleen maar kan voorstellen) gemeengoed geworden in de Amerikaanse taal, maar in het Nederlands klinkt het toch een tikje grof. Een beetje stiekem, een tikje stout. En dat is gaaf! Not Goving A Fuck zou je kunnen vertalen als ‘ergens geen bal om geven’, maar dat doet de vertaling niet geheel eer aan. Het gaat dieper, verder, breder. En daar gaat Mark Manson in De Edele Kunst Van Not Giving A Fuck nog dieper op in.

Levensverhaal

Wat is er krachtiger dan je eigen verhaal vertellen? Dat moet Mark Manson gedacht hebben toen hij begon aan dit boek. In geuren en kleuren schrijft hij over de edele kunst van ‘not giving a fuck’, wat er in principe op neerkomt dat je gewoon je eigen ding doet, zonder je zorgen te maken over wat andere mensen van je vinden. Tenzij je er iemand mee kwetst, natuurlijk, want dat is absoluut niet de bedoeling. Sterker nog: het wil niet eens zeggen dat je onverschillig moet worden ten opzichte van andere mensen. Zorg voor anderen, zorg voor jezelf, dat is eigenlijk het credo. En Mark vertelt over zijn bevindingen op dat gebied.

Theorie naar verhaal

Ik moet bekennen dat ik het eerste hoofdstuk verreweg het sterkste vond aan het hele boek. Daarin stelt Mark eigenlijk de parameters van zijn theorie. Hij legt uit wat hij met zijn uitspraak bedoelt en hoe je het kunt inzetten om een relaxter, vrijer leven te leiden, waarbij je vrij bent van de mening en verwachtingen van anderen. In de hoofdstukken daarna gaat hij daar verder op in, maar verliest zich meermaals in zijn anekdotes. Begrijp me trouwens niet verkeerd: ik heb genoten van het boek en het tot de laatste pagina gelezen, maar helemaal ‘on topic’ was het niet altijd. Daarnaast is het ook een beetje vreemd geschreven. Soms spreekt hij je namelijk een beetje stoer aan, maar de ene keer écht gericht op vrouwen, de andere keer weer specifiek voor mannen.

Ga direct naar The Subtle Art of not giving a fuck op BOL.com.

Conclusie over De edele kunst van Not Giving A Fuck

Een interessante theorie, waar zeker een belangrijke kern van waarheid in zit: mensen maken zich veel te druk om van alles en nog wat, van kleine wissewasjes tot grote wereldproblemen waar ze niets aan kunnen veranderen. Terwijl ze beter dicht bij zichzelf kunnen kijken wat ze zelf kunnen verbeteren of veranderen aan hun eigen doen en laten. De mening en verwachting van anderen loslaten is een briljante plek om daarmee te beginnen!
Door: CooleSuggesties
Score: De edele kunst van Not Giving A Fuck krijgt 8 van de 10 punten.

Informatie

De edele kunst van not giving a fuck, Mark Manson
LEV, 224 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789400509023. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.