logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De dubbelgangers

De dubbelgangers In het duistere en mysterieuze boek Dubbelgangers leer je Jonas kennen als heel gewone jongen. Hij staat vrolijk in het leven, is verliefd en is een fervent voetballer. Alles lijkt ineens op zijn plek te vallen als hij een heel succesvolle wedstrijd heeft gespeeld en het meisje van zijn dromen contact met hem heeft gezocht. Maar dan komt hij thuis… en ziet hij een jongen die tot in de puntjes op hem lijkt. Zijn ouders negeren Jonas direct. En opeens staan er twee grote mannen achter hem, die Jonas willen vangen. Samen met een andere jongen, Ian, weet hij te ontkomen aan de twee mannen. Ian weet te vertellen dat hij een Dubbelganger is, een kopie. Die worden gemaakt als tijdelijke vervanging voor kinderen die bijvoorbeeld ernstig ziek zijn, om het gemis van de zieke kinderen in het gezin op te vangen. En als die kinderen weer beter worden, tja, dan moeten de kopiën weg. Maar de organisatie die de dubbelgangers maakt heeft er geen rekening mee gehouden dat die kopieën zo goed zijn dat ze ook gevoelens hebben. Het zijn écht net mensen! En dus moeten Jonas, Ian en later ook Ronnie cluvhten voor hun leven, en strijden om te mogen overleven. Deze vlot geschreven Young Adult roman is spannend en een lekkere science fiction fantasy, die op het randje van geloofwaardig en fantasie balanceert. Je leeft echt mee met Jonas, die naarmate het boek vordert steeds meer ontregeld en zijn krachten verliest. Langzaam verliest hij zijn gevoel, logische gedachtegang, hij komt langzaam tot stilstand. Die omschrijving en de worsteling om verder te gaan is geweldig mooi en indrukwekkend omschreven – kortere zinnen, gesprekken in zichzelf en de omschrijvingen van het verlies van gevoel en spraakzin brengen dit indrukwekkend in beeld. Een aanrader voor iedereen die wel van spanning houdt in een futuristusch jasje.

Informatie

Dubbelgangers, Jesper Wung-Sung Clavis Books, 225 pagina’s, hardcover. Prijs: 15,95 euro. Leeftijd: vanaf 10 jaar. ISBN: 9789044825664

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.