logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De code van Coppens: Het Proefkonijn (escape game)

Code van Coppens is een Vlaams televisieprogramma, waarin wekelijks twee bekende Vlamingen moeten zien te ontsnappen uit een escape room, waarbij Staf Coppens en Mathias Coppens de presentatie voor hun rekening nemen. Het programma wordt al sinds 2020 op VTM uitgezonden… en is nu verkrijgbaar als bordspel, zodat je thuis ook aan de slag kunt met een spannende escape game.

De Code van Coppens: Het proefkonijn

Het Proefkonijn lijkt wel een beetje een sollicatiegesprek om deel te mogen nemen aan het programma zelf. Vanuit het begin van het spel lijkt er herop dat je een of ander vreemd experiment bent, met een gemene geleerde als professioneel pester. Je ontdekt (net als in een normale escape room) verschillende ruimtes, waarin je hints tegenkomt die je verder helpen met het ontcijferen van codes die de weg vrijbanen voor je ontsnappingsroute.

Interactief spel

De Code van Coppens bestaat uit vijf onderdelen: Een plattegrond (het speelbord), locatiekaarten, proefjeskaarten, aanwijgingskaarten… en een app! Die laatste heb je echt nodig om het spel te kunnen spelen. Daarin krijg je namelijk telkens te zien of je nieuwe kaarten (en zo ja: welke) je mag pakken en of je bedachte code correct was. Zonder die laatste optie is het spel dus niet speelbaar. Je hoeft trouwens geen app te installeren, het is een website waarop je gegevens invult – maar die website gedraagt zich als een chatbot, zodat het er uitziet als een app.

Natuurkunde

Thema van De Code van Coppens: Het Proefkonijn is natuurkunde. De meeste raadsels vinden hun oorsprong in verschillende natuurkundige eigenschappen, van drijven tot kleur, van lichtreflecties tot wrijving. En geen nood: deze experimenten blijven vooral praktisch van aard. Je hoeft zelf dus geen wetenschapper te zijn om er mee aan de slag te gaan! Daarnaast zijn er genoeg raadsels die op te lossen zijn door logisch na te denken. Ieder teamlid zal dus inbreng hebben in het ontsnappingsplan. Je kunt het spel namelijk spelen met 1-5 personen van 10 jaar of ouder. Hoewel dat allebei slechts richtlijnen zijn.


Ga direct naar De Code van Coppens: Het Proefkonijn op BOL.com.

Recensie over De Code van Coppens: Het Proefkonijn

De Code van Coppens is een leuk en leerzaam spel, dat het concept van een escape room gebruikt om je een spannend avontuur te bieden. De kaarten zijn fraai vormgegeven en vormen een praktische lijn door het spel. Het leuke is dat je geen van de kaarten hoeft ‘op te offeren’, zoals dat bij sommige escape rooms het geval is. Heb je de oplossing gevonden, dan laat het spel je zien wat het resultaat zou zijn. Zou je bijvoorbeeld een papiertje moeten vouwen, dan moet je de code invoeren die het spel je daartoe aanwijst. De app vertelt je vervolgens om de kaart met de afbeelding van het papiertje weg te leggen en een nieuwe kaart te pakken… met het gevouwen papiertje en de zichtbare uitkomst daarop. Het is daardoor meerdere keren te spelen, hoewel je zelf natuurlijk alle uitkomsten weet.

Score: 8


Informatie

Titel: De Code van Coppens: Het Proefkonijn
Uitgever: Lannoo
Genre: escape room
Tijdsduur: 60 minuten.
Voor 1 tot 5 spelers.
Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Adviesprijs: 29.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.