logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De Cirkel, Engelfors trilogie deel 1, Mats Strandberg en Sara Elfgren

9789400501225 De Cirkel Engelsfors trilogie deel 1

In het dorpje Engelsfors gebeurt helemaal niks speciaals. Er staat een school, waar jongeren naartoe gaan. Sommigen zijn alternatief, je hebt de sportievelingen, de stuudjes… niets bijzonders. Je hebt groepjes, en kinderen die daar buiten vallen. De Engelsfors trilogie gaat over een groepje van zeven jongeren, die de echte buitenbeentjes zijn. Verschoppelingen, om wat voor reden dan ook. Nadat één van hen, de jongen Elias, zelfmoord pleegt, gonst er iets op school.

Totdat er op een nacht de maan mysterieus rood kleurt. Die nacht worden zes meiden naar een afgesloten park geleid. Zonder dat ze het weten, ze kunnen niets doen dat hen tegenhoudt: hun lichaam gaat er gewoon vandoor. Daar ontmoeten ze elkaar. Ze kennen elkaar wel van school, maar verder niet: ze hebben niets met elkaar gemeen. Ze weten niet hoe ze daar gekomen zijn of waarom ze daar zijn, maar ze krijgen één ding te horen: zonder elkaar zullen ze het niet overleven.

In het park krijgen ze te horen dat er een eeuwenoud Kwaad in Engelsfors huist. En volgens een even oude voorspelling zijn zíj uitverkoren om het Kwaad te verslaan. Alleen als ze samenwerken, kunnen ze de duistere machten overwinnen en veel tijd is er niet meer… Langzaam maar zeker ontdekken ze veel over de weeld, elkaar, en hun omgeving. Ze leren dat ze heksen zijn, en krijgen daarbij hulp van een aantal verschllende personen. Maar door die onwetendheid weten ze niet wie ze wel en niet moeten geloven. Hun congierge, de rectrix, de dame van het magische winkeltje, dat een gouden tijd beleeft in magische artikelen?

De Cirkel is het sensationele eerste deel van de Engelsfors-trilogie. Een trilogie die je zeker niet mag laten schieten. Het begint wat luguber en vreemd, met zelfmoord, jongeren die stemmen horen en de neerslachtige verhalen van de zes meiden, maar al snel verandert die sfeer in een spannend en indringend verhaal over de meiden, hun achtergrond, en vooral ook de persoonlijke groei die ze doormaken, de onzekerheid waarin ze leven en de samenwerking tussen de meiden, die natuurlijk alles behalve wil vlotten: de negatieve verhalen over de meiden is ook ieder van hen ter oren gekomen. Langzaam maar zeker komen ze er echter achter: ze moeten elkaar vertrouwen. Het mooie van dit boek is dat het wel een afgesloten verhaal is, maar dat er nog genoeg lijnen open liggen om je te doen verlangen naar meer. Het is dus niet echt een open eind, met een spannende cliffhanger, maar een verhaal dat zeker zijn vervolg nodig heeft. Een superboek over magie en het duister!

De Cirkel, Engelfors trilogie deel 1, Mats Strandberg en Sara Elfgren
AW Bruna, september 2012, 404 pagina’s, hardcover.
Prijs: 18,95 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789400501225


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.