logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: De buurtwinkel van tweede kansen, Kim Ho-Yeon

De buurtwinkel van tweede kansen vind je in oude wijk Cheongpa-dong in het Yongsan-district van Seoul. Deze roman, die duidelijk onder de categorie Healing Fiction valt, bekijkt de levens en ervaringen van de buurtbewoners van de winkel. Eigenlijk draait het verhaal om de zwerver Dokgo, die door de eigenaresse van de buurtwinkel in dienst wordt genomen nadat de slonzige man haar handtas vind en deze wil retourneren. Hij stijgt daarbij in aanzien wanneer drie mannen het tasje willen stelen en Dokgo met hen in gevecht gaat. Op dat moment besluit mevrouw Yeom Young-sook hem te helpen en hem een baan aan te bieden. Ze zorgt zelfs voor een slaapplek, zodat hij zichzelf kan opfrissen.

Herintreder

Dat zorgt echter voor de nodige ophef in De Buurtwinkel van Tweede Kansen (zo heet de winkel trouwens niet echt 😉 het is een Always 24/7 supermarktje), maar de eerste stappen die Dokgo maakt is een goede scheerbeurt, nieuwe kleding en het afkicken van zijn alcoholverslaving. Op zijn eigen stotterende manier maakt hij contact met de klanten en de andere personeelsleden en blijkt dat Dokgo meer is dan een dakloze zwerver, hoewel hij zelf niet meer weet wat zijn achtergrond is.

Fijnzinnige inzichten

Het feit dat iedereen geschokt is over het voorkomen van Dokgo (hij blijkt een beer van een vent te zijn, die moeilijk uit zijn woorden komt), maakt dat iedereen even van slag is, zowel de klanten als zijn collega’s. Dat schept ook mogelijkheden om gesprekken aan te knopen. Dokgo blijkt namelijk best geïnteresseerd te zijn in de levens van anderen en weet in weinig woorden de vinger op de zere plek te leggen. Op die manier helpt hij mensen die op de een of andere manier zijn stukgelopen in hun leven. Meestal met een klein zetje, dat uitgroeit tot grote veranderingen. Ieder hoofdstuk komt er iemand anders aan bod, waarbij de verhaallijnen elkaar soms op slimme wijze kruisen. Zo leren mensen dat ze wat minder met zichzelf moeten bezig zijn, maar ook open moeten staan voor anderen. Dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun daden, waar die hen ook moge brengen.


Ga direct naar De buurtwinkel van Tweede Kansen op BOL.com.

Recensie over De buurtwinkel van Tweede Kansen

CooleSuggesties topper

De bonte verzameling van personages en verhalen wordt de combineert met Dokgo’s terugkeer in de parttime wereld en van persoonlijke transformatie. Elke interactie onthult lagen van het klantennetwerk van de Always buurtwinkel. Door het boek heen zie je de personages veranderen en ontplooien, terwijl Dokgo’s karakter ook stilaan verandert en op stoom komt wanneer hij zijn weg heeft gevonden. Zijn nieuwsgierige aard en onbevangen, eerlijke gesprekken zijn een verademing en hij toont daarmee aan dat eerlijkheid een belangrijk goed is. Het boek is vlot geschreven en hoewel de Aziatische beleefdheid soms wennen is in de dialogen, leest het heerlijk weg. Vooral dankzij de afzonderlijke hoofdstukken, die in elkaar verweven zijn, maakt het een boek waarin je meerdere lagen kunt ontwaren.

Score: 9


Informatie

Titel: De buurtwinkel van Tweede Kansen
Auteur:
Uitgever: Wereldbibliotheek
Aantal pagina’s: 236
Type boek: Paperback
ISBN: 9789046832103
Prijs: 20.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.