Recensie: De buitengewoon opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein, CircusPatz

Stel: Je bent een jonge uitvinder en je ouders zijn zonder jou op vakantie. Je vrienden hebben je in de steek gelaten en de kelder ligt vol met groenten die je niet lust. Dan is het natuurlijk niet verwonderlijk dat je in je geheime Laboratoriumkelder een nieuw vriendje zoekt in de vorm van een tot leven gewekt groentewezen. Of wel?

De wellicht niet zo verstandige, maar wel opmerkelijke beslissing om een groentenwezen tot leven te brengen vormt de basis voor het eerste deel uit een serie griezeldagboeken vol Groentegriezels, Rare Buren, Enge Beestenwinkels, Bizarre Recepten en Buitengewone Gebeurtenissen.

De dagboeken van Gregor Groentestein zijn ronduit hilarisch, en zeker geschreven vanuit een kinderlijk oogpunt. De bedenkingen en overwegingen die Gregor maakt in het dagelijkse leven liggen dan ook dicht bij die van de doelgroep, tien-jarigen. Voor hen zal het dan ook een feest zijn om de spannende en bizarre avonturen te lezen die Gregor allemaal meemaakt: van het afluisteren van kinderen op het schoolplein tot het kopen van een nieuw mobieltje, van het verlaten van China tot het verliezen van zijn vrienden: alles wordt stap voor stap beschreven. Soms duurt het wat lang, en wordt de rode draad een beetje saai, maar de belevenissen houden het wel leuk en spannend genoeg. Jammer is wel dat niet alle verhaallijnen even goed worden afgesloten: soms blijf je nog wel met een paar vragen zitten, waar geen antwoord meer op komt. Het gehele boek is bovendien ingedeeld in veertien hoofdstukken, die ieder een nieuwe actie of bedenksel in de geest van Gregor beschrijven. Ieder hoofdstuk wordt netjes ingeleid, zodat je niet plomp in het verhaal wordt geslingerd. Dat is niet echt noodzakelijk, maar wel leuk en handig. Door de hoofdstukken heen vind je regelmatig grote, paginavullende illustraties en kleurenfoto’s, die een welkome afwisseling vormen en leuk gevonden zijn.

Deze boeken zijn oorspronkelijk geschreven door de opmerkelijke vijftienjarige Zweedse auteur Acke Vaerle, die al vanaf zijn zevende jaar dagelijks de dagboeken van zijn alter ego Gregor Groentestein bijhoudt. Voor het Nederlandse publiek zijn ze bewerkt door het Wonderbaarlijke Verhalen*laboratorium CircusPatz tot een serie eigentijdse en vooral eigenwijze boeken.

De buitengewoon opmerkelijke dagboeken van Gregor Groentestein, CircusPatz
AW Bruna, september 2009, 319 pagina’s, paperback.
Prijs: 17,95 euro. ISBN: 9789022959442

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Reacties

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.